O jednotlivých fázích diety jsme psali již v minulém dílu. Nyní se dozvíte, jak byste podle diety měla správně jíst. Důležité je vše přesně dodržovat, nepřidávat, ale ani neubírat! První fáze je tedy především psychicky a fyzicky dost náročná. Abyste zbavila tělo závislosti na sacharidech, měla byste dietu dodržovat alespoň 14 dní. Můžete u ní ale zůstat i déle.

Základní pravidla

  • Konzumujte v průměru 20 g sacharidů denně, zejména v salátech a zelenině.
  • Alespoň 12 g přijímaných sacharidů by měla tvořit zelenina (4 hrníčky).
  • Příjem sacharidů rovnoměrně rozdělte na celý den.
  • Jezte tři normální jídla denně či čtyři až pět menších. Žádné z těchto jídel nevynechávejte (obzvláště ne snídani), prodleva mezi dvěma jídly by neměla být větší než 6 hodin.
  • Přijímejte alespoň 170 g proteinů v každém jídle.
  • Mezi jídly si dejte svačinu s nižším obsahem sacharidů, např. vařené vejce či plátek krůtího s chřestem.
  • Pijte dva litry vody denně.
  • Pijte multivitamin a náhražku vlákniny.

Povolená jídla jsou:

  • Všechny druhy ryb (včetně tuňáka, lososa, herinka, pstruha)
  • Drůbež (včetně krocana, husy, kachny, bažanta)
  • Všechny druhy masa (vepřové, hovězí, jehněčí, telecí, šunka, zvěřina)
  • Plody moře (ústřice, slávky, krab, krevety – limit ústřic a slávek: 115 g za den)
  • Vejce (v jakékoliv podobě, smažená, vařená, v omeletách)
  • Sýry (maximálně 115 g denně: čedar, niva, gouda, eidam, mozzarella, kozí, ovčí sýr)
  • Zelenina (tato zelenina obsahuje jen 1 g sacharidů na hrnek: vojtěška, celer, čekanka, okurka, fenykl, salát, houby, petržel)
  • Další zelenina (obsahuje 6 sacharidů na hrnek): artyčoky, chřest, lilek, bambusové výhonky, fazole, brokolice, papriky, dýně, rebarbora, jarní cibulka, špenát, rajčata, tuřín, vodní kaštany
  • Přílohy do salátů: sušená slanina, strouhaný sýr, krájené vejce, zakysaná smetana
  • Koření: bazalka, koriandr, česnek, zázvor, oregano, pepř, rozmarýn, šalvěj, estragon, tymián
  • Dresinky: vinný ocet, citrónová šťáva, bylinky a koření
  • Tuky a olej: olivový olej a všechny rostlinné oleje (slunečnicový, sezamový, z vlašských ořechů…), máslo
  • Umělá sladidla

Povolené nápoje:

  • 8 sklenic vody denně (může být i minerálka) – celkem 2 litry
  • Sodovka
  • Káva a čaj

Speciální kategorie:

  • Můžete sníst až 20 oliv denně, polovinu menšího avokáda, 28 gramů zakysané smetany, 2/3 lžičky citrónové šťávy.

Tip Kafe.cz

Návrh týdenního jídelníčku:

Čísla v závorkách uvádějí gramy sacharidů. Nezapomeňte, že jejich denní příjem by neměl přesáhnout 20 gramů.

1. den

Snídaně: Proteinová tyčinka (3), 2 vařená vejce (1)
Svačina: 1/4 hrnku ricotty (2), 1 celerová nať (1)
Oběd: Lososový salát: 225 g lososa, 2 lžičky majonézy, lžička petržele, ½ hrníčku okurky (1) 2 hrníčky salátových lístků (2), vinný ocet (2)
Večeře: 225 g grilovaných kuřecích prsíček, 1/2 hrnku brokolice, 1 hrnek salátu, 57 g parmezánu (2), 5 oliv (1), dresing (1)
Svačina: 1/2 hrníčku neslazeného želé, 2 lžičky šlehačky

2. den

Snídaně: Florentinská omeleta: 2 vajíčka (1), 56 g čedaru (2), 1 hrnek nasekaných špenátových lístků (1), 3 plátky slaniny (1)
Svačina: 1/2 avokáda (2)
Oběd: Kuřecí salát: 225 g kuřete, 1/2 hrnku okurky (1), 1/2 hrnku cherry rajčátek (2), kopr, 2 lžičky majonézy, 2 hrnky salátu (2), vinný ocet (2)
Večeře: 1 hrnek bujónu (1), krevety opečené na másle, česneku (1), petrželi, 2 hrnky salátu (2), 5 černých oliv (1), dresing (2)
Svačina: 28 g eidamu (2)

3. den

Snídaně: Plátek žitného chleba (3), 2 plátky uzeného lososa, 2 čajové lžičky krémového sýra (1)
Svačina: 1 vařené vejce (0,5)
Oběd: 1 hrnek kuřecího bujónu, Chef salát: 2 plátky šunky, 2 plátky krocana, 2 plátky rostbífu, 28 g nivy (2), 2 plátky slaniny, 3 hrnky salátu (3), vinný ocet (2)
Večeře: 225 steaku s osmahlými houbami a cuketou (2,5), 1/2 hrnku nakrájené okurky, dresing (2)
Svačina: Čokoláda (sojové mléko + kakao + umělé sladidlo)

4. den

Snídaně: 2 míchaná vejce (1), 1 plátek žitného chleba (3), 2 plátky slaniny
Svačina: Celerová nať s krémovým sýrem (3)
Oběd: 225 g krocaního burgeru, 1 lžička kečupu (1), 2 hrnky salátu (2), 28 g sýru feta a vinný ocet (2)
Večeře: 225 g grilovaného tuňáka, 1/2 hrnku artyčoků (2), 2 hrnky salátových lístků s vinným octem (4)
Svačina: Proteinová tyčinka (2)

5. den

Snídaně: Smažená vejce s krůtími plátky 85 g (2)
Svačina: 28 g švýcarského sýru (2)
Oběd: Kuřecí polévka: 225 g vařeného kuřete, ½ hrnku hub, kuřecí vývar (1), 2 hrnky čekanky (1)
Večeře: 225 g svíčkové, 3 hrnky salátu (3), 28 g nivy, 2 lžičky sušených rajčat (2), vinný ocet (2)
Svačina: Celerová nať, 2 lžičky burákového másla (2)

6. den

Snídaně: Proteinová tyčinka (3)
Svačina: 28 g čedaru (2)
Oběd: 170 g grilovaného kuřete, 1 plátek slaniny, 1/2 avokáda (2), 28 g nivy (1), 3 hrnky salátu (3) s vinným octem (2)
Večeře: Hovězí soté: 225 g nakrájeného hovězího, 5 oliv, 1/4 hrnku tomatové šťávy (3), 1 hrnek nasekaného špenátu (1), 1 hrnek květáku (2) osmaženého na 1 lžičce másla se 2 lžičkami smetany (0,5)
Svačina: 5 černých oliv

7. den

Snídaně: Smažená vejce s houbami a rajčaty (3,5)
Svačina: 1/2 avokáda (2)
Oběd: maso na hamburger zapečené s nivou (1), 1/2 hrnku cherry rajčátek (2), 2 hrnky salátových lístků s dresingem (2)
Večeře: 225 g kuřecích prsou s tomatovou šťávou (3), 28 g čerstvé mozarelly (1), 1/2 hrnku lilku (2), 1 hrnek salátových lístků (1) s vinným octem (1)
Svačina: 1 vařené vejce (0,5)