Že se šetřit musí, uzná každý soudný člověk. Vždyť státní dluh země už dosahuje 132 000 Kč za každého z nás! Vládní koalice i proto v uplynulých týdnech prosadila čtyři zákony, jež mají státnímu rozpočtu ulevit o 40 miliard Kč. Bude to na úkor peněženek většiny z nás. Škrty se týkají více než 20 položek.

Kalouskova rozcvička

Už v červenci, sotva se noví ministři usadili do křesel Nečasova kabinetu, je strážce státní kasy Miroslav Kalousek zaúkoloval: do konce roku 2010 ušetřit celkem 10 miliard Kč neboli každý ve svém resortu snížit výdaje asi o 2,5 %!

Jen pro nemajetné a pouze na první dítě. Porodné, tedy jednorázový příspěvek při narození dítěte ve výši 13 000 Kč, dostanou nyní už jen rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima, a to pouze pro své první dítě.

Rodičovský příspěvek

Až o 20 % menší částka v případě, že rodič čerpá dávku v nejdelší, tedy čtyřleté variantě. Do 9. měsíce věku dítěte bude dostávat 7 600 Kč měsíčně, poté už jen 3 800 Kč (zatím byl příspěvek 7 600 Kč měsíčně až do 21. měsíce věku potomka). Čtyřletý rodičovský příspěvek, kdy rodič nejdříve pobíral mateřskou, je tedy snížen z maximálních 224 200 Kč na 216 000 Kč za celou dobu vyplácení a celková částka je shodná s dvouletou rodičovskou. Tříletá rodičovská se nemění a činí maximálně 235 600 Kč.

Příspěvek na péči

Sociální příplatek jen pro někoho. Mají na něj nyní nárok pouze rodiny, ve kterých se starají o dlouhodobě nemocné či zdravotně postižené dítě, a také tam, kde je aspoň jeden z rodičů pečujících o ratolest sám nezaopatřené dítě. Snižuje se také příspěvek na péči o postiženého v nejlehčím stupni invalidity, a sice z 2 000 Kč na 800 Kč měsíčně.

Podpora v nezaměstnanosti

Kdo dal sám výpověď nebo mu bylo vyplaceno odstupné, dostane méně. Přivýdělek k podpoře už ne! Nově se nezaměstnaným, kteří dostali k výpovědi odstupné, odkládá termín možnosti pobírat podporu o odpovídající počet měsíců (platů odstupného). Ti, kteří z místa odešli dobrovolně, musejí nyní počítat s nižší podporou (až o 20 %), a to v prvních čtyřech měsících nezaměstnanosti. Zatímco dosud bylo možné si k podpoře přivydělat polovinu minimální mzdy (tedy 4 000 Kč), nyní už je přivýdělek důvod ke ztrátě této státní podpory.

Důchody

Zdanění pro pracující důchodce. Senioři, kteří při pobírání starobního důchodu ještě vydělávají a jejichž plat přesahuje trojnásobek průměrné mzdy, musejí nyní z penze odvádět daně.