Kdo někdy sdílel ložnici s chrapounem, tuto teorii rozhodně nepřijme. Mívá spíš pocit, že jde o teroristický útok na jeho spánek. „Chrápající člověk škodí svému nejbližšímu okolí. V praxi je běžné, že do psychiatrické ordinace přichází nejen on, ale i ten, kdo je chrápáním obtěžován,“ potvrzuje psychiatr MUDr. Jan Cimický z pražského Centra duševní pohody Modrá laguna.

Podle odborných studií hlasitě pochrupává 40 % dospělé populace. A četnost narůstá s věkem. Nad 40 let vyluzuje obtěžující zvuky asi 54 % mužů, ale výjimkou nejsou ani ženy (cca 15 %) a děti. Nemalá část z nich má kvůli tomu potíže s partnerem, ale i problém zdravotní. Pokud ronchopatii (latinský výraz pro chrápání) provází zástava dechu, je to nemoc s možnými následky.

Minimálně pětkrát za hodinu

„Ronchopatie je potenciálně závažný stav charakterizovaný chrápáním, tedy inspiračními zvuky při spánku. Vážnější je, jestliže se vyskytují opakované epizody zástavy dechu neboli apnoické pauzy,“ definuje MUDr. Petr Rambousek, ORL specialista z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, diagnózu, o které se začalo mluvit v 70. letech minulého století.

Tyto laboratoře existují při větších pracovištích, kde se zabývají poruchami spánku (seznam léčebných center najdete na www.dobry-spanek.cz).

Léčba OSAS spočívá v chirurgickém zákroku -odstranění překážek a zprostornění dýchacích cest. Zásahy na měkkém patře, případně zprůchodnění nosu se většinou provádějí pomocí laseru a nemocný by se měl svěřit do rukou odborníkům z oboru otorinolaryngologie v akreditovaných nemocnicích, kde je odpovídající zázemí. Uvádí se, že úspěšnost této terapie je až 90 %.

Míček v pyžamu

Prosté chrápání lékaři radí „léčit“ změnami ve spánkové hygieně. Trik, který se mezi „zoufalými manželkami“ traduje -všít do zadního dílu pyžamového kabátku tenisový míček, vznikl prý jako recese v jednom týmu zabývajícím se poruchami spánku. Mnohé však přísahají, že na rozdíl od mlaskání funguje. Chrapounům se však především doporučuje před spaním vyloučit alkohol včetně piva a samozřejmě nekouřit.

Velmi důležitá je redukce váhy. „Až 80 % lidí, kteří trpí chrápáním, má nadváhu nebo jsou obézní,“ konstatuje MUDr. Milada Hobzová ze spánkové laboratoře Kliniky plicních nemocí a TBC FN Olomouc. Různé medikamenty příčinu „hlasitého spaní“ nevyléčí, ale můžou výrazně tlumit projevy.

Působí na zvýšení povrchového napětí sliznice měkkého patra, zabrání jeho vibraci a tím i zvukovým efektům. Speciální léky jsou dekongestiva, způsobující oplasknutí nosní sliznice. Pomoct můžou i antialergické preparáty a zevní nosní aplikátory, které zlepšují průchodnost nosu.