Zkuste zajímavý typ rozhovoru – tzv. small talk. Nezávaznou konverzaci o ničem. Představte si, že jdete na firemní večírek s obchodními partnery, které jste nikdy neviděla. Anebo se s někým důležitým pro vaši profesi potkáte na místě, kde byste to nečekala – třeba v hotelu na recepci, kde nemůžete utéct. Co teď? Konverzace vázne a o čem si s dotyčným chcete povídat, když vás vůbec nic nenapadá? Co říct, abyste se spíše neztrapnila? Řešením je zkusit tzv. small talk, tedy malý, nezávazný rozhovor, který k nám přišel z Ameriky. Jaká vhodná témata je dobré znát a čeho se naopak vyvarovat? Poradíme vám!

Začněte pomalu a sledujte reakce

Situací, kde se vám neformální konverzace může hodit je celá řada. Představte si, že při banketu vycítíte, třeba mezi chody, kdy ústa právě nejsou zaměstnaná přežvykováním, že je vhodné – či spíše nutné – zavést rozhovor s kolegou u stolu. Co s tím? Začněte hovořit o něčem, na co jste byla upozorněna při představování. O posledním koncertu, který jste možná oba navštívili nebo o dovolené ve Španělsku. Začněte pomalu a vnímejte neverbální složku. Pokud zachytíte pozitivní reakci, pokračujte odvážněji. Poslouchejte a projevte zájem, položte doplňující otázku. Pokud není odezva podle vašich představ, po chvilce z ní elegantně vybruslete.

Soustřeďte se na detaily

Aby byl váš malý rozhovor úspěšný, soustřeďte se při seznamování na doplňující informace. A i vy, pokud budete představovat, se zmiňte o drobnostech, které potom mohou být zdrojem tématu při konverzaci. Takže koníčky, povolání, sport, dovolená a zvláštní události mají zelenou!

Na důvěrnosti zapomeňte

Pokud si z představování nic nepamatujete, zkuste obecná témata jako je cestování, gastronomie nebo kultura. Ale pozor, vždy se vyvarujte kritiky a důvěrností, small talk je o věcech, které může slyšet každý, nikoli o vašich osobních problémech. Pokud máte společné známé, máte vyhráno – rozhovor se může stočit právě na ně. Ovšem pozor, nezabíhejte do intimností!

Mluvit o sobě? Ani omylem!

Za prohřešek proti etiketě je považováno, pokud se vy nebo váš partner v rozhovoru rozpovídá o sobě. Osobní problémy a jiné záležitosti týkající se vaší rodiny, zdraví, či snad dokonce výše mzdy do small talk prostě nepatří! Nehodí se ani témata, jako je náboženství, politika a politické strany či aktuální události dne.

Tipy Kafe.cz:

  • Účelem rozhovoru small talk je odstranit mezi lidmi napětí či nervozitu. Konverzace by proto měla být neutrální a klidná.
  • Pokud si nevíte rady, můžete začít i s rozhovorem o počasí, byť se to někomu může zdát banální. Zahajte jej však rafinovaněji než větou: „To je dneska hezky.“
  • Buďte zdvořilá a milá, nevtírejte se zbytečnými otázkami a na dotyčného netlačte. Pokud se vaše téma nechytí, vyčkejte, zda rozhovor nezahájí váš obchodní partner.