Kromě toho mají účastníci možnost přímo na místě ochutnat řadu pokrmů a speciálních potravin, které odpovídají současným poznatkům o „zdravém dětském stravování“. Moderátorem konference bude, již tradičně, známý moderátor a popularizátor výživy Jan Tuna.

Pestrý program konference zahájí známá lékařka a školitelka v oblasti výživy, MUDr. Dana Maňásková, která celou problematiku správné dětské výživy započne v kontextu se správným vývojem a výživou plodu v prenatálním období maminky. Ve své přednášce se zaměří především na to, které živiny jsou skutečně nezbytné pro zdravý vývoj plodu a kterým potravinám, resp. látkám v potravinách se v těhotenství naopak vyhnout.

„Řečnickou štafetu“ poté převezme nepochybně největší popularizátor výživy v ČR, RNDr. Petr Fořt, mimo jiné autor známých knižních titulů „Aby dětem chutnalo“ a autor řady receptur dětské výživy.

ve své přednášce zaměří pozornost na alternativní výživové směry, zejména pak vegetariánství a veganství, které jsou dnes velice rozšířenou praxi ve výživě dětí a dospívající mládeže. Jsou tyto směry skutečně tím správným východiskem z nežádoucí situace moderního stravování? Co nabízí a jakým chybám v stravování se naopak vyhnout? Na tyto a další „kritické otázky“ dětské výživy se pokusí ve svém vstupu zodpovědět Dr. Fořt.

První blok přednášek tak uzavře neméně známá autorka mnoha bestsellerů (mj. série knih „Doba jedová“) profesorka Anna Strunecká se svojí přednáškou na téma „Jak můžeme stravou pozitivně ovlivnit autismus u dětí“.

Vzhledem k dramatickému vzestupu dětského autismu v posledních dekádách, věnovala prof. Strunecká této problematice značnou část své vědecké praxe, ke které mj. přispěla celou řadou odborných a vědecko-populárních publikací. Tím nejdůležitějším nyní obohatí plénum konference, konkrétně, jak vůbec poznat autistické dítě, jaká je vhodná prevenci vůči vzniku a rozvoji autismu a čemu se rozhodně vyhýbat ve stravě dítěte v kontextu s tímto rozšířeným civilizačním onemocněním.

Po přestávce vystoupí jeden z nejznámějších českých odborníků a expertů na výživu, Ing. Ivan Mach, který blíže rozebere asi nejvíc diskutovanou problematiku (nejen) v oblasti dětského stravování, tedy cukr, tuk a sůl. Právě těmto složkám stravy bývá mnohdy dávána za vinu dětská obezita a s tím samozřejmě spojené další zdravotní komplikace, včetně neuspokojivé pozici v rámci společnosti.

Ing. Mach se tak ve své přednášce zaměří nejen na to, zdali jsou tyto složky naší stravy skutečně oněmi „skrytými zabijáky“, ale především jak se jim vyhnout, resp. mít je pod kontrolou z hlediska praktického stravování a výběru potravin.

V návaznosti na to vystoupí farmakolog a přední český odborník na výživu, PharmDr. Richard Pflegr, který zmiňované téma doplní o další prokazatelně nevhodné látky v souvislosti se správným fyzickým a duševním vývojem dětí. Mimo to se jako autor mnoha receptur dětské výživy a doplňků stravy zaměří na to, co nabízí trh tzv. kojenecké výživy a jestli vůbec existují vhodné náhražky stravy pro nekojené dětí. Kdo se zúčastnil předchozího ročníku konference muže tušit, že objektivní informace budou podány zcela otevřenou a necenzurovanou formou, jak je pro tohoto odborníka ve výživě velmi specifické.

Následovat bude oběd, po kterém se účastníkům již tradičně představí odbornice na složení potravin, Ing. Hana Střítecká, se svým tématem „Jak má vypadat správný nákupní koš v souvislosti s výživou dětí“. Chybět tak nebude odborný pohled na běžně dostupné, nabízené a doporučované potraviny určené k výživě dětí, či všem dobře známé „obohacování“ potravin syntetickými vitaminy.

Jak vypadá realita? To ve své přednášce „odtajní“ Ing. Střítecká.

V další přednášce se posluchači blíže obeznámí s tím, co vše obnáší provozování (vrcholového) sportu u dospívající mládeže a jak tyto zvýšené nároky organizmu kompenzovat tou správnou výživou a dalšími složkami životosprávy (regenerace, mentální příprava, atd.). Jaká další aspekty a faktory úspěchy můžeme touto vhodnou výživou ovlivnit ve své přednášce prozradí Ing. Vít Schlesinger, výživový poradce mnoha českých vrcholových sportovců.

Na závěr odborného programu se představí Mgr. Monika Tělupilová se svým tématem „Pestrá strava a vzdělanost dětí v otázkách výživy“. Chybět tedy nebude vhled do další velmi důležité oblasti dětské výživy, kterým je školní stravování a vůbec obecné znalosti dětí v otázkách „zdravého stravování“.

Mgr. Tělupilová tak ve svém vstupu prozradí něco více o projektech „Pestrá strava“ a „Zdravá školní kantýna“, které představují nové trendy v oblastech školního stravování.

Celý program doplní odborné přednášky partnerů konference, které blíže představí problematiku doplňků stravy v dětské výživy či využití moderních technologií v dětské lékařské péči.

Chybět nebude bohatý tematický catering v průběhu celé akce či dárky od partnerů konference, které si účastníci odnesou s sebou spolu s volným vstupem na veletrhy „For Kids“ a „For Family“.

Organizátorkou akce FOOD21 je Michaela Výtisková, která se řadu let podílí na organizaci konferencí a zároveň se věnuje problematice výživy a sportu.

Více informací naleznete na www.food21.cz.

Program konference zde: www.food21.cz/program.