1. Sluneční ochrana

Největší vliv na předčasné stárnutí pleti má podle odborníků sluneční záření. Takže nasaďme sluneční brýle a používejme kvalitní opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem. Krém proti sluníčku byste měla na pleť nanést už půl hodiny před odchodem z domu a používat ho i ve dnech, kdy je zataženo.

2. Retinol

Určitě jste už slyšela, že byste ve slunečných dnech měla jíst hodně mrkve, případně další zeleniny či ovoce s vysokým obsahem betakarotenu. Ten se v těle přeměňuje na vitamín A, který mimo jiné zpomaluje projevy stárnutí kůže a urychluje hojení kůže spálené sluníčkem. Jedním z derivátů vitamínu A je retinol, jenž se stal významnou ingrediencí protistárnoucí kosmetiky, protože podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce a udržuje ji tak vypnutou. Retinol najdete v řadě přípravků určených pro ženy ve věku 30 let a výše, stačí si vybrat jeden vyhovující.

3. Hydratace

Lidské tělo tvoří ze 70% voda a bez vody by nebylo života. Vysušená pleť rovná se rychleji stárnoucí pleť. Proto musíme buňkám pokožky zajistit dostatečnou vláhu, a to jak zvenčí, tak zevnitř. Dostatečný pitný režim by měl být samozřejmostí, stejně jako konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, kde je voda taktéž obsažena v hojném množství. Co se týče hydratačních krémů, na trhu je jich celá řada. Opět platí, že je nemusíme vrstvit na sebe, ale zvolit si jeden, který je nám příjemný.

4. Sérum s vitaminem C

Dalším důležitým vitaminem, který oddaluje proces stárnutí, je vitamin C. Ten pokožku chrání před škodlivými vnějšími vlivy a pomáhá jí zbavovat se volných radikálů a toxinů. Navíc posiluje tvorbu kolagenu, který pleť zpevňuje. Koncentrace vitaminu C v séru by měla být 10-20%, více je zbytečné a méně neefektivní. Pokud však máte citlivou pleť, držte se raději nižší hranice okolo 10%.

5. Kyselina hyaluronová

Kyselinu hyaluronovou najdeme v těle za oční čočkou, v kloubní tekutině a v kožní tkáni, se stoupajícím věkem jí však ubývá. Pleť s jejím úbytkem ztrácí elasticitu a snáze se vysušuje, což vede k tvorbě vrásek a dalších příznaků stárnutí. Kyselinu hyaluronovou je možné doplnit prostřednictvím příslušných kosmetických výrobků, které ji obsahují. Její molekuly na sebe vážou vodu, čímž se pokožka vyplní a působí hebkým dojmem.