Katrijn je tříletá kobylka miniaturního vzrůstu plemene minihorse. Zuzana Daušová ji vycvičila tak, aby zvládala to, co běžný vodicí pes pro nevidomé. Podle zkušené cvičitelky přináší koník několik výhod.

Třeba jeho výcvik trvá zhruba poloviční dobu než u psa. U výcvikového centra v Praze-Motole se Katrijn ukazuje v plné parádě. Dnes s ní zkusí procházku Michaela Kováčová (31), sympatická nevidomá žena.

„Kůň samozřejmě nikdy nenahradí vodící psy, vždy to bude ojedinělé,“ říká. „Žadatel by musel zajistit, že má zahradu a stáj a že se dokáže o koníka postarat. Ale rýsuje se tu naděje pro nevidomé s tělesnou vadou.

Ideální kandidát pro vodicího koníka je milovník koní, člověk se zrakovou vadou, který s koňmi vyrostl a rozumí jejich chování a potřebám a rovněž ovládá péči o ně.

Dále se hodí pro lidi se silnou alergií na psí srst, pro ty, kteří mají panický strach ze psů, i pro osoby, které psychicky nezvládají smutek ze ztráty psího průvodce, jenž žije podstatně kratší dobu než koník.

Vhodný je rovněž pro ty, kteří se rádi vydávají na mnohakilometrové výlety, protože pro koně není problém ujít na jeden zátah velmi dlouhou trasu. Znamená naději i pro zrakově postižené, jimž jejich náboženské vyznání nedovoluje mít psa.“

Je na místě ještě podotknout, že v celém světě není více než 20 takto vycvičených minihorsů!