Černobyl, Osvětim, Verdun a jiné cíle. Jde o fascinaci - turisté se dostávají blízko smrti! Není to nový fenomén, ale sílí.

Král popu Michael Jackson, jenž nečekaně zesnul v červnu 2009, ještě neměl ani vystrojen velkolepý pohřeb a už se objevil na Okruhu tragickou historií Hollywoodu, který pořádají cestovní kanceláře v Los Angeles.

Jde o to, že skupinku turistů vozí k domům, kde naposledy vydechly kdysi populární hvězdy nebo známé osobnosti. Za asi 50 dolarů mají možnost povozit se 3 hodiny minibusem a poslouchat výklad průvodce.

John Lennon v knize poukazuje rovněž na fakt, že někoho fascinují místa prolitá krví za středověku, jiní se specializují na dramata z nedávné minulosti nebo současnosti, další skupina navštěvuje místa natáčení filmové hrůzy.

Temné lokality vyhledává směs různých osobností - od milovníků historie po obdivovatele krvavých atrakcí.

Některé cíle těchto turistů se setkávají s nevolí a cestovní kanceláře, které výlety pořádají, čelí kritice.

Opět se tak potvrzuje síla emocí. Třeba koncem 90. let minulého století přišel jeden z pařížských hotelů s myšlenkou, že by kromě ubytování zajišťoval projížďky po stopách poslední cesty princezny Diany, jež v roce 1997 zahynula při nehodě během útěku před paparazzi.

Trasa měla vést od hotelu Ritz k osudnému tunelu u Pont de l’Alma. Zájemci by se dokonce svezli mercedesem. Veřejnost se ale postavila proti a okružní jízdy byly zrušeny.

K domovu zločince

Temná turistika nemusí mít vždy vztah přímo k místu, kde umírali lidé. Někdy táhne silou osobností.

Výstižný je hit výletníků v Bělehradě, konkrétně ve čtvrti, kde se pod tajnou identitou ukrýval bývalý předák bosenských Srbů Radovan Karadžič.

Jedna cestovní kancelář tam pořádá půldenní vyjížďku do ve své podstatě nijak zajímavé lokality: sídliště, zapadlý koloniál, běžná kavárna. Všude tam se ale pohyboval válečný zločinec coby léčitel Dragan Dabič.

Turisté uvidí jeho dům číslo 45, autobusovou zastávku, můžou ochutnat v kavárně víno, které si rád dával…

Na území bývalé Jugoslávie se mnozí nechávají vodit na místa válečných hrůz z dob konfliktu na počátku 90. let minulého století.

Ještě před několika lety šlo o velké tabu, takže se tu opět ukazuje význam času dělícího současnost od doby masakrů.

Vyhledávána teď bývá např. Srebrenica, město na východě území Bosny a Hercegoviny, kde došlo k největší masové vraždě v Evropě od konce 2. světové války. Zahynulo tam na 8 000 mužů.

Obliba temné turistiky není nijak nová, ale roste. Žijeme v době masové turistiky, kdy se cestování do exotických destinací stalo běžné.

Lidé zkrátka chtějí autentické zážitky, možná hledají hlubší zamyšlení, které se jim vlivem konzumní kultury a zaneprázdnění prací otupuje.

O dovolené si tak možná potřebují vydechnout a upevňovat žebříček hodnot. Dark tourism nelze šmahem odsoudit!

Světové magnety dobrodruhů

  • Ground Zero v New Yorku
  • Podzemí Londýna
  • Muzeum Anne Frankové v Amsterdamu
  • Černobyl na Ukrajině
  • Vražedná pole v Kambodži
  • Japonská Hirošima
  • Pearl Harbor na Havaji v USA
  • Most přes řeku Kwai v Thajsku