• Přesto stojí za to si během adventu najít alespoň pár hodin opravdového klidu a ticha na nefalšované rozjímání.

Sledujete-li našeho předvánočního průvodce pravidelně (a posloucháte-li na slovo jeho doporučení), pak už bezpochyby máte nakoupené dárky, napečené cukroví a rozeslaná vánoční přání. Cože? Že stav vašich předvánočních příprav se tomuto ideálu ani zdaleka neblíží, takže si žádný klid a rozjímání nemůžete dovolit? Právě naopak! Pokud právě teď hledíte do monitoru s třeštící hlavou, zatímco se vám v troubě možná už pálí perníčky, nad hlavou vám od stropu visí neuklizené pavučiny a ze seznamu dárků jste si ještě neodškrtla jedinou položku, pak máte ne právo, ale přímo povinnost za sebou zabouchnout dveře a vydat se hledat trochu adventního pokoje. Až se pak vrátíte domů, osvěžená, očištěná a plná energie, můžete se směle znovu pustit do vytváření předvánoční atmosféry. (Ano, doma můžete duševní klid hledat také. Ale doma na vás pořád budou útočit ty nedopečené perníčky, neuklizené pavučiny a rodinní příslušníci dožadující se domácího servisu.)

Kam za adventním rozjímáním?

Máte na to celý půlden?

Můžete-li výletu za duševním klidem věnovat celý půlden, vypravte se za město, do přírody. Najdete tam, co je pro hledání duševního klidu nejpodstatnější: ticho. Mrazivý les, v němž zní pouze křupání sněhu pod vašima nohama, je ideální kulisou pro rozjímání. Vyhněte se ovšem pokušení vzít s sebou děti. Váš duchovní výlet by se proměnil v neustálé: „Neválej se v té závěji!“ „Neběhej tak daleko!“ a „Mami, mně je zima, kdy už pojedeme domů?“ A to v tuto chvíli nemáte zapotřebí.

Máte na to jen hodinu?

Vypravte se do parku nebo do galerie (vynechte ovšem aktuální a masově navštěvované výstavy, na nichž byste se potácela uprostřed davu stejně jako na nákupech).

Máte na to pouze čtvrt hodiny?

Zkuste zamířit do nejbližšího kostela. Vyzkoušejte to, i pokud nejste ani trochu věřící. Prostředí kostela vám totiž umožní během několika vteřin opustit rušné centrum velkoměsta a přenést se do světa ticha a klidu, v němž si v mžiku zklidníte myšlenky a můžete přemýšlet... o čem potřebujete. (V mnoha kostelích také najdete bohatý program adventních koncertů, které mohou vaše rozjímání podbarvit jímavým kulturním zážitkem.)

Spojte rozjímání s dobrými skutky

Vánoce a charita k sobě patří odnepaměti. A psychologové, kteří se zabývají lidským štěstím, už dávno zjistili, že pomáháme-li druhým, pomáháme tím také sami sobě. Tím, že někomu jinému podáme pomocnou ruku, si totiž dokazujeme, že sami jsme na tom vlastně docela dobře. Před Vánoci proto můžete spojit příjemné s užitečným a vydat se například s pytlem krmení do psího útulku. (Odolejte ale pokušené odvést si odtamtud chlupatého kamaráda. Vydržte až do doby po svátcích. Smutná zkušenost říká, že po Novém roce tam výběr bude mnohem větší.)

A kde klid na rozjímání určitě nehledejte?

Na vánočních trzích, v kavárnách nákupních center a kdekoli, kde prodávají něco vánočního. Největší NE ovšem platí pro vinárny a bary. Pokud totiž svou snahu ponořit se do vlastní duše umocníte skleničkou něčeho ostřejšího, klid nenajdete, a navíc budete vypadat jako zoufalá troska. S přáteli to je ovšem něco jiného. Předvánočním večírkům a oslavám bude věnován příští díl našeho seriálu.