Ženy podle průzkumů tráví prací v domácnosti až 4 hodiny denně. A to je opravdu dost na to, když si představíte, že minimálně po osmi a půl hodinách přijdete zničená ze zaměstnání a zatímco váš protějšek (samozřejmě totálně sedřený, protože ON přece chodí do práce) se natáhne u televize, vy lítáte kolem domácnosti. Musíte se postarat o děti, uvařit, uklidit, vyprat, vyžehlit a jste ráda, když večer totálně vyčerpaná padnete do postele.

Když muž doma nepomůže…

„V domácnosti je všechno zcela na mně, partner mi nepomůže vůbec s ničím. Když večer přijde domů, řekne, že je unavený, a tím to končí. A o víkendu je zase zničený z celého týdne v práci, a tak leží a dívá se na televizi. Jenomže já chodím do práce taky, mám malé dítě a všechno musím zvládnout,“ svěřuje se dvaatřicetiletá Ilona. „Nejvíc mě pak dokáže vytočit, když mi manžel řekne, že bych měla víc uklízet, ať se podívám, jak to doma vypadá, a jde si lehnout,“ pokračuje. Bohužel podobný model je k vidění ve velké části českých domácností.

Zajímavost KAFE.cz:

  • Podle průzkumů muži v domácnosti nejčastěji pomáhají s luxováním, vytíráním podlahy, mytím nádobí a nákupy. Tedy – pokud vůbec pomáhají…

Jak na to, když se muž k úklidu nemá

I ve dvacátém prvním století je totiž většinou muž brán jako živitel rodiny, zatímco žena se má starat o domácnost. Jenomže pokud oba chodí do práce, je tento model nesmyslný – oba partneři by se totiž o domácí práce měli podělit. Jenomže jak to udělat, když váš partner není ochotný, či dokonce pomoc odmítá?

Tipy KAFE.cz

5 tipů, jak přimět muže, aby pomáhal v domácnosti

1. Přidělte mu pravidelné úkoly

Dohodněte se s partnerem předem na pravidelných úkolech, které budou jen jeho. Například, že bude hlídat odpadkový koš a pravidelně vynášet smetí. Nebo že po snídani vždycky umyje nádobí (anebo je alespoň dá do myčky).

2. Dobrá je papírková metoda

Pokud potřebujete nárazově s něčím pomoct nebo něco v domácnosti udělat, zkuste papírkovou metodu. Napište mu, že je třeba opravit odpad nebo vyměnit žárovky, a dejte vzkaz na viditelné místo. Určitě ho nepřehlédne, dáte-li papírek na zrcadlo v koupelně.

3. Zkuste ho motivovat – a odměnit

Motivujte ho. Pokud opravdu pomáhat nechce, zkuste ho něčím motivovat. Slibte mu za to, že vysaje, třeba jeho oblíbenou večeři. Některé ženy to však ženou až do takových extrémů, že za pomoc slibují i sex.

4. Vycvičte ho

Zní to, jako bychom mluvili o zvířatech spíše než o mužích? Ale to je správně. Americká psycholožka a novinářka Amy Sutherlandová se totiž inspirovala u cvičitelů divé zvěře a přišla s překvapivým zjištěním – muži nereagují na vaše prosby a příkazy, ale na pokyny, jimiž se drezírují koně, šimpanzi a sloni. Metodu osobně vyzkoušela a za pár měsíců muže skutečně zbavila zlozvyků, které ji dlouho štvaly. Co se domácích prací týká, doporučuje se metoda platící na šimpanze, totiž: Tito primáti udrží pozornost jen pět vteřin, když jim něco vysvětlujete. Pokud ji chcete udržet déle, musíte si s nimi hrát, a to platí i na muže. Takže: chcete, aby umyl nádobí po obědě? Deset minut si s ním hrajte (třeba na počítači, karty, s míčem, co má rád), pak vyhlaste pauzu a v té ho zaúkolujte – ve hře s ním budete pokračovat, pokud umyje nádobí nebo vysaje. Muž bude prý tak šťastný a nabuzený vidinou další hry, že bez problémů práci udělá.

5. Chvalte ho a lichoťte mu

Podle některých průzkumů se muži často nechtějí pouštět do domácích prací, protože vědí, že se stejně nesetkají s vděkem, ale schytají kritiku. „To nádobí jsi špatně umyl, podívej na ty zbytky jídla!“ nebo „To jsi nemohl tím vysavačem zajet pod postel? Podívej, kolik je tam špíny!“ A proto odborníci radí – cokoli muž doma udělá, i kdybyste to musela předělat po svém, chvalte ho. I když oloupe brambory tak, že je musíte přemýt a doškrábat, řekněte mu, jak to krásně udělal. Jen tak ho navnadíte, aby příště pomohl zas. Pokud sklidí kritiku, už se do dalších prací nepohrne…