Ano, mnohým párům se všechno podaří ihned napoprvé a mají krásný harmonický vztah jak mezi sebou, tak i mezi svými dětmi. I díky všudypřítomnému stresu se dnes ovšem mnohým párům počít dítě nedaří. Obecně se uvádí, že s neplodností má své zkušenosti každý sedmý pár. Toto číslo je vcelku alarmující. Rozhodně ale není třeba brečet nad těmito problémy a propadat beznaději. Naopak se vyplatí myslet pozitivně. Vždyť moderní postupy léčby už dokázaly leccos. Jaké jsou? To vám prozradíme v tomto článku.

Precizní diagnostika, z níž nemusíte mít strach

Jen pro pořádek. Za dlouhodobější neschopnost počít dítě se považuje doba jednoho roku při usilovné snaze obou partnerů. Pokud se ženě za tuto dobu nepodaří otěhotnět, pak se vyplatí navštívit specialistu a následně absolvovat diagnostická vyšetření. Ta dnes nejsou nijak náročná a dokážou přesně stanovit příčinu toho, proč se páru nedaří. Na vyšetření musí přijít jak muž, tak i žena. U pánů se zkoumá pochopitelně jejich genetický materiál, respektive schopnost pohybu spermií, a jejich množství v ejakulátu. U žen se nejčastěji řeší jejich ovulace a také množství vajíček, jež jsou k dispozici pro potenciální oplodnění. Někdy jich může být velmi málo.

A příčiny neplodnosti? Může jich být hned několik

Kvalitní diagnostika dokáže bez problémů přesně odhalit, za čím je vlastně neschopnost páru zplodit dítě ukrytá. Jen pro přehlednost uvedeme několik základních příčin, kvůli nimž nemohou páry počít nový život. Jedná se tedy především o:

  • genetické defekty,
  • problémy psychického původu,
  • nepravidelný menstruační cyklus,
  • minimální tvorbu vajíček,
  • minimální množství pohyblivých spermií u mužů,
  • nesprávně načasované početí z pohledu ovulace.

Metody léčby neplodnosti

Metod léčby neplodnosti je spousta a stanovují se na základě precizní diagnostiky. My se na ně podíváme podrobněji.

Podpora ovulačního cyklu

Optimální doba pro zplození dítěte je v době, kdy žena ovuluje. Jinými slovy, sexuální aktivitu je zapotřebí směřovat do ovulačního cyklu. Ne každá žena má tento cyklus pravidelný a také mnohdy dochází k tomu, že samotná ovulace prakticky absentuje. Právě proto ji lze vyvolat uměle na určitou dobu a neinvazivně tímto způsobem pomoct při početí.

IVF - mimotělní oplodnění

Jednou ze standardních metod používaných na mnohých klinikách je oplodnění in vitro. Jde o proces, kdy jsou ke konkrétním vajíčkům přidávány spermie. Poté dochází k oplodnění, a to bez jakéhokoli zásahu lékaře.

Kultivace embryí

Tento způsob se využívá u párů, kde nelze aplikovat dvě předchozí metody. Dochází tedy k oplodnění a vzniku embrya mimo tělo ženy. Následně je vyselektováno embryo, jež je nejlepší, a implantováno do dělohy. Tam se začne vyvíjet v plod.

Ostatní metody léčby

Rozlišujeme samozřejmě ještě několik dalších metod léčby neplodnosti. Jmenovat bychom mohli například intrauterinní inseminaci, kdy jsou ženě do dělohy zavedeny spermie, čímž se zvýší až několikanásobně potenciální oplodnění vajíčka. Dále je třeba uvést ještě kupříkladu monitoring, asistovaný hatching nebo PICSI.

Zdravý životní styl

V každém případě není od věci věnovat se i sobě. Oba partneři by měli také žít zdravým způsobem. Tělo musí mít dostatek vitamínů a potřebných látek. Vyplatí se i doplňky stravy. Se slevovými kupony na Alerabat.com nemusí být vůbec drahé.