Kdy se dá mluvit o neplodnosti (sterilitě)?

Pokud má pár pravidelný pohlavní styk a k oplodnění nedojde během dvanácti měsíců, hovoříme o sterilitě. Pravděpodobnost otěhotnění je zhruba 30 % při každém cyklu.

Jaké jsou důvody neplodnosti?

Porucha plodnosti může být záležitostí muže, stejně jako ženy. U obou je pravděpodobnost 40 %. V 10 % případů může být na vině žena i muž a u 10 % případů je příčina neobjasnitelná.

Jaké jsou nejčastější příčiny u ženy?

Porucha cyklu způsobená hormony. Zalepený či zavřený vejcovod. Zbytnění děložní sliznice. Endometrióza (Sliznice, která se za normálních okolností vyskytuje v děloze, je mimo dělohu.)

Jaké jsou nejčastější příčiny u muže?

Nedostatečná kvalita spermií (malé množství spermií, nepohyblivé spermie).

Jak příčiny léčit?

U poruch cyklu či onemocnění vejcovodů se doporučuje hormonální léčba. Při uzavřených vejcovodech nebo při endometrióze je třeba podstoupit mikrochirurgický zákrok. U mužů je léčba bohužel daleko obtížnější. Příčina špatné kvality spermií tkví již v pubertě a u 50 % případů ji nelze přesně určit. Nejčastější příčinou snížené kvality jsou v pubertě prodělané příušnice.

Jaké metody se používají při marné touze počít?

Léčba má tři fáze. V první fázi lékař ultrazvukem zjistí, zda a kdy dochází k ovulaci. U mužů dojde k vyšetření kvality spermií. Ve druhé fázi doktor pomocí hormonů zkusí obnovit činnost vaječníků a teprve tehdy, pokud nemá léčba žádný efekt, může se použít oplodnění ze zkumavky (IVF) nebo intracytoplazmatická injekce (ICSI). Jde o techniku, při které je pomocí speciálního přístroje (mikromanipulátoru) vpravena jediná spermie přímo do cytoplazmy vajíčka. Užívá se při nízké koncentraci a pohyblivosti spermií.

Jaké je úspěšnost umělého početí?

Moderní technologie jsou natolik vyspělé, že se šance na těhotenství u žen pohybuje kolem
30 %

Jaká jsou rizika?

V podstatě jsou tři. Hormonální léčba může vést k tvorbě cyst, v řídkých případech může dojít k poškození cév či střev. Zvyšuje se riziko vrozených anomálií (srdce, jater).

Hradí umělé oplodnění pojišťovna?

Pojišťovna zatím částečně hradí první tři pokusy o umělé oplodnění (IVF) ženám do 39 let. Počítat ovšem musíte s doplatky za léky, případně za nadstandardní metody, které pojišťovny neproplácejí. Celkové doplatky za jeden cyklus se mohou pohybovat v řádu desítek tisíc.

Kafe.cz zjistilo:

  • Podle statistik je ve vyspělých zemích každé 7. manželství nechtěně bezdětné. V 90 % případů se dnes lékařům neplodnost podaří vyléčit.
  • 10 až 25 % párů na světě je postiženo tzv. sekundární neplodností – tj. neschopností počít druhé a další dítě.
  • V naší republice se na léčbu neplodnosti specializuje přes 30 odborných center.
  • Jaká je úspěšnost umělého oplodnění? V prvním cyklu otěhotní asi 20 % žen, 75 % otěhotní během tří cyklů.

Informace na internetu:

www.zenska-neplodnost.cz
www.neplodnost.org
www.stopneplodnosti.cz