Při dnešním hektickém způsobu života má téměř polovina populace problémy se spánkem – a především s hlavní poruchou, nespavostí.

Kafe.cz zjistilo:

Spánek dělíme na dva typy – tzv. NON-REM (synchronní) spánek, který se objeví po usnutí a při němž je činnost mozku utlumená a tzv. REM (paradoxní), při němž je mozek naopak aktivní. Právě v této fázi, kterou provází mj. rychlé pohyby očí (odtud také název – Rapid Eye Movement, zkráceně REM) a tvoří asi čtvrtinu celkové doby spánku, se nám zdají také sny.

Když spánek neosvěží…

Nemalé procento, 3 až 8 % lidí, trpí poruchami dýchání ve spánku – tzv. syndromem spánkové apnoe, který způsobuje nekvalitní spánek, poruchu okysličení organismu a denní spavost. Nepoměrně více populace, 20 až 40 %, však trpí nespavostí, která je častější u přetížených, hekticky žijících lidí ve městech. Stává se vám, že spánek vám připadá nedostatečný, neosvěžující a krátký? Pak možná patříte mezi ty, které nespavostí trpí!

Kafe.cz zjistilo:

Co je to nespavost?

Světová zdravotnická organizace ji definuje jako ztížené usínání, které je delší než 30 minut, probouzení se více jak třikrát za noc, předčasné ranní probuzení a nemožnost opětovného usnutí, či neosvěžující spánek, a to více jak třikrát do týdne.

Ráno jako po flámu – ovšem bez alkoholu

Lékaři přitom upozorňují, že problémy se spánkem jsou nebezpečné! „Ať jsem si šla večer lehnout kdykoli, ráno jsem se cítila, jako když mě praští do hlavy. V noci jsem se stále budila a nemohla delší dobu spát. Nakonec se ukázalo, že jsem nemocná,“ svěřuje se paní Jitka. A přesně tak, jakoby měl člověk v krvi 0,8 promile alkoholu, snižuje riziko koncentrace a pozornosti jedna probdělá noc. Pokud se stav opakuje, rozhodně není dobré jej podceňovat.

Kafe.cz zjistilo:

Nejčastější důvody, proč v noci nespíme

  • Nedodržujeme spánkovou hygienu a pravidelný režim.
  • Žijeme ve stresu, máme starosti v práci či doma.
  • Jíme léky, které nám v usínání brání, anebo pijeme kofeinové nápoje a alkohol v době před usnutím.
  • Spíme v nevhodné místnosti – nedostatečně zatemněné a příliš přetopené.

Nespavost nepodceňujte!

Pokud na sobě člověk pozoruje příznaky nespavosti, může se objednat do některé ze specializovaných spánkových laboratoří. Stačí se objednat a čeká vás pohovor s lékařem a případné další vyšetření, které může probíhat v noci, anebo celou noc a následující den. Sleduje se mozková aktivita, aktivita svalů, dechu, pohyby končetin a okysličení krve. Stanovuje se také rychlost usínání, kvalita spánku a dechu. Podle výsledku pak lékař navrhne případnou léčbu…

Kafe.cz zjistilo:

V České republice existuje tzv. Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu, jejímž cílem je věnovat se poznání a výzkumu spánku a jeho poruch. Na tuto problematiku se u nás specializuje více než desítka pracovišť, např. Spánková laboratoř Plzeň, Centrum pro poruchy spánku a dění v Praze, anebo Neurologická klinika Fakultní nemocnice Brno. V případě, že trpíte nespavostí, je možné se do některého z center objednat k vyšetření. Bližší informace najdete na www.sleep-society.cz.