„Je překvapivé, kolik rodičů po svých dětech něco podobného chce, ale je to nesmysl, který může ublížit,“ varuje před něčím podobným dětská psycholožka Václava Masáková, která se ve své ordinaci často setkává s dětmi, které na rozchod rodičů reagují problémy ve škole, zhoršením chování nebo třeba psychickými potížemi. Výše uvedený rodičovský postup by celou situaci mohl ještě zhoršit, protože děti mají rády oba své původní rodiče a nechtějí o ně přijít, a to ani v případě, že ten druhý není zrovna dokonalý. Pokud se vy dospělí navzájem nesnášíte, dětem do toho nic není.
Nespěchejte se seznámením.

Ale je to jen jedna potíž, která může při seznamování s novou láskou nastat. Počítejte s tím, že to nemusí jít vůbec hladce, ale možná budete nakonec příjemně překvapení. Na co byste si měli dát hlavně pozor? V prvé řadě buďte připraveni na to, že děti nebudou vůbec sdílet vaše nadšení. Ať už byl důvod rozchodu s jejich rodičem jakýkoli, novou známost vám mohou mít za zlé už čistě proto, že to berou jako skutečné potvrzení konce vztahu mezi rodiči.

Až si budete jisti

Dejte si proto čas, nepředstavujte jim nového partnera či partnerku příliš rychle po rozchodu, ani příliš brzy po tom, co jste se seznámili. Ale spíše až tehdy, když si budete jisti, že tenhle vztah za to stojí a že vás nový partner bere i s dětmi.

Vsaďte na neutrální místo

Poprvé je spolu navzájem představte na neutrální půdě, například na výletě, nezvěte si novou lásku domů před dětmi, ani kdybyste jim chtěli tvrdit, že je to jen kamarád či kamarádka. Pokud tušíte, že to bude spíše krátkodobější známost, možná byste s ní děti vůbec konfrontovat neměli. Na druhou stranu dětem prokážete dobrou službu, když jim citlivě a klidně spolu s druhým rodičem vysvětlíte, že už se k sobě coby rodina nevrátíte. Ale že to nic nemění na vašem vztahu k nim a na tom, že pro ně navždycky zůstanete mámou a tátou.

Obětovat se nemusíte

Počítejte s tím, že se můžete ocitnout tam, kde jste možná už kdysi byli – že totiž ani toto partnerství nevyšlo a vy to budete opět muset sdělit dětem a pomoci jim toto těžké období překonat. Bojíte se tohoto rizika natolik, že raději chcete zůstat sami jen s dětmi? I to je samozřejmě možné, ale dejte si pozor, abyste jim jednou v budoucnu nevyčetli, že jste se kvůli nim obětovali, nikoho nemáte, zatímco ony budou chtít studovat, cestovat a žít se svými vlastními partnery.