Čas je relativní

Určitě to znáte, pondělí ráno a po dokonalém odpočinkovém víkendu musíte zase do práce, a ještě k tomu do jiného města. Trochu se vám ráno nechce, protáhnete malinko snídani s tím, že to po cestě doženete. Dokonce si namlouváte, že o pár minut obelstíte i navigaci a předpokládaný čas dojezdu. Pak na to prostě trochu víc šlápnete, za chvilinku si přivyknete rychlejšímu stylu jízdy, stejně jako kdybyste jeli sto třicet. Ve chvíli, kdy začnete předjíždět všechna auta, si uvědomíte, že na tachometru je o trochu více, než je dovoleno. Občasné překročení maximální povolené rychlosti se totiž v evropském průměru týká až 90 procent všech řidičů!

TIP: Máte raději cestování v klidu a bez zbytečného stresu? Připravte se včas. Podívejte se na informace o dálničních známkách u nás i v zahraničí.


Zdroj: AUTO Opat

S telefonem na klíně

No a jak jste na tom s telefonem? Tady se možná i poučíte. Ne všichni řidiči totiž ví, že i pokud má vaše chytré zařízení hlasitý odposlech, ale vy jej držíte v ruce, tak pravidla provozu tak jako tak porušujete. Velice se tomu divila i řidička Lucie mířící do hlavního města. Její jízda se neobešla bez pokuty právě za držení telefonu. Námitky, že telefon přece nemá u ucha a pouze si jej přidržuje na klíně byl marný. Handsfree znamená v překladu z anglického jazyka doslova bez rukou a tím se řídí i naše zákony. Tedy obě ruce se musí věnovat pouze řízení. Obzvláště pokud při telefonování máte zvyk gestikulovat a telefonem máváte sem a tam.

V levém jízdním pruhu

Věděli jste, že levý jízdní pruh je určený pouze na předjíždění nebo objíždění a to vše by se mělo dít při dodržování maximální povolené rychlosti? Častokrát pak dochází k situaci, kdy se pomaleji jedoucí řidič v levém pruhu dokonce urazí a svou nelibost dává najevo například úmyslným zpomalováním před rychleji jedoucím vozidlem. Své o tom ví i Martin z Liberce. ,,Jezdím každý den z Liberce do Prahy a zpět. Na rychlostní silnici strávím dostatek času a stává se mi to neustále. Pomaleji jedoucí řidič v levém pruhu nejen, že neuhne, ale když se přiblížím, tak ještě zpomalí. Často se mi dostává také rozčilených posunků a troubení. A to nepřekračuji povolenou rychlost!” Martin ani netuší, že si za to u, byť neprávem, rozezlených řidičů dost pravděpodobně vysloužil i slovní urážku. Ta totiž podle statistik patří k nejčastějším projevům nelibosti na našich i evropských silnicích.

Jak jste na tom s prohřešky vy? Nebo co vás naopak rozčiluje?