Možná se vám zdá nepřípadné, že jsou zde salámy, klobásy a všemožné uzeniny stavěny na stejnou úroveň jako pivo a pálenka. Samozřejmě jde o mírnou nadsázku, v zásadě jsou ale obě tyto kategorie lahůdek podobně nebezpečné.

Profesorka Sabine Rohrmannová z univerzity ve švýcarském Curychu, která vedla studii týkající se uzenin, říká: „Čím více tohoto druhu jídla požíváte, tím více u vás roste pravděpodobnost předčasné smrti. Odhadujeme, že zhruba pět procent všech předčasných úmrtí je způsobeno nadměrným pojídáním uzenin, tím se rozumí více než dvacet gramů denně.“

Podle názoru vědců se naše zažívání moc neliší od zažívání pračlověka živícího se sběrem bobulí a zrní. Stejně jako jemu i nám prospěje kousek masa jednou dvakrát týdně. Ne ale klobásy či salámy každý den.

Návrat prohibice?

„Tyto pochutiny nejčastěji působí rakovinu a kardiovaskulární choroby,“ upozorňuje Sabine Rohrmannová. Její názor nelze brát na lehkou váhu, vychází z obří studie provedené ve 23 státech Evropy!

V USA zase naopak v tichosti propagují návrat prohibice. Tentokrát však nikoli na celostátní, nýbrž na místní úrovni. „Alkohol je hlavní příčinou úmrtí u lidí mladého a středního věku,“ tvrdí studie Kalifornské univerzity. „Zabíjí jak prostřednictvím chorob jater, mozku, slinivky, jícnu apod., tak i zvýšenou zločinností a autonehodami se smrtelnými důsledky.“

Jako obranu doporučují kalifornští vědci ustavování občanských iniciativ, které by prosadily zákaz prodeje a veřejné konzumace alkoholu ve svých čtvrtích. Například ve městě Barrow na Aljašce si tak občané odhlasovali zákaz prodeje a dokonce i držení (!) alkoholických nápojů. Okamžitě zde o 90 % poklesl počet násilných trestných činů a podle lékařů se zdraví obyvatel města postupně zlepšuje.