Jenže čas letí a miminko nepřichází tak rychle, jak jste si představovala, a vy začínáte být pomalu netrpělivá… Co s tím? Poradíme vám.

Samozřejmě byste ze všeho nejdříve měla navštívit gynekologa. Že už jste tak učinila a řekl, že jste v naprostém pořádku? Vysadila jste antikoncepci, milujete se pravidelně, jenže pořád nic? Nezoufejte a nepropadejte panice. Nesnažte se dosáhnout výsledku za každou cenu! To je totiž to nejhorší, co byste mohla udělat. Raději si v klidu přečtěte následující tipy a zkušenosti našich čtenářek.

Váha a sport

Především u žen snižuje plodnost výrazná podváha či nadváha. Pokud chcete otěhotnět, nevyplatí se ani provozovat fyzicky příliš náročné sporty.

Žádný stres

Příliš stresu vážně poškozuje nejen zdraví, ale také plodnost.

Kouření

Kuřačky, které se rozhodnou seknout se svým zlozvykem, si výrazně zvýší šanci otěhotnět.

Správná výživa

Zkuste oplodňovací dietu. Před sexem si dejte lososa, ústřice, ovoce, zeleninu, ořechy.

Správný čas

Největší šance na otěhotnění má žena tři dny před nebo jeden den po ovulaci. Kupte si v lékárně ovulační test, který vám pomůže určit vaše plodné dny.

Zdrženlivost a kvalita spermií

Dříve někteří lékaři dokonce tvrdili, že příliš častý sex má neblahý vliv na kvalitu spermií. Pravdou je ale přesný opak. Při každodenním sexu jsou spermie rychlejší a lepší. Takže: Cvičit, cvičit, cvičit!

Trpělivost

Když to nevyjde dneska, vyjde to zítra nebo pozítří. I když to není jednoduché, hlavně zůstaňte v klidu.

Čtenářky Kafe.cz radí:

Jarka, 28 let: „Je to jen o psychice!“

„S manželem jsme se snažili přes dva roky a pořád nic. Podle doktorů jsme byli zdraví a vlastně nás neměli na co léčit. Zkoušeli jsme všechno možné – různé zaručené polohy a jiné fígle, vyzkoušela jsem snad všechny možné bylinky a doplňky stravy, které jsem si našla na internetu. Nakonec jsme se rozhodli pro umělé oplodnění. Představa, že to určitě vyjde, mě tak uklidnila, že se mi podařilo otěhotnění ještě před zákrokem – a přirozeně! Myslím, že je to jen a jen o psychice!“

Karolína, 23 let: „Pomohla metoda Mojžíšové!

„Po roce snažení, kdy miminko nepřicházelo, jsem začala cvičit metodu Mojžíšové. Doporučil mi to doktor, docházela jsem cvičit k rehabilitační sestře a dokonce to hradila pojišťovna! Po půl roce cvičení se nám zadařilo! Po celou dobu jsem si vařila doporučené čajové směsi paní Mojžíšové, které na to určitě taky měly vliv.“

A jaké jsou vaše rady, tipy, fígle, jak otěhotnět?