Každému se může stát, že přestane být schopen splácet dluhy nebo někde zapomene něco důležitého zaplatit. Věřitel pak může překvapivě rychle pohledávku předat inkasní agentuře či soudu a rozjet na dlužníka hotovou štvanici.

Komunikujte, starejte se!

Pokud na vás ze schránky vypadne dopis od firmy, která převzala váš dluh, s výzvou k jeho splacení nebo vás budou její pracovníci kontaktovat telefonicky, ihned reagujte. V případě telefonního hovoru požádejte, aby vám dali vše písemně.

V poslední době se u nás totiž množí případy firem specializujících se na skupování dluhů a jejich následné vymáhání, přičemž se jedná i o staré, už promlčené pohledávky.

Nezřídka se jim podařilo „vyrobit“ z třicetikorunových dlužných částek patnáctitisícové pohledávky. Proti takovým žralokům drobný dlužník nic nezmůže, varují odborníci, ochránit ho může jen advokát!

Starý dluh totiž sice nezaniká, ale po určité době se takzvaně promlčí (pokud je starší více než tři roky, respektive u obchodních smluv čtyři roky).

To pak znamená, že dlužníci se u soudu můžou účinně bránit, a jestliže splní všechny formální náležitosti, spor vyhrají a nebudou muset nic platit. To však těžko zvládnou bez advokáta!

Důležité je proto v případě vymáhaného promlčeného dluhu v první fázi nic neplatit a ihned se obrátit na právníka, který ví, jak se má v takovém případě postupovat.

Profesionálně za vás koná: především totiž musíte do 15 dní podat proti platebnímu rozkazu u soudu tzv. odpor. Kdo nestihne ve lhůtě vše důležité zařídit, má smůlu a musí uhradit celý dluh včetně úroků a nákladů na právní zastoupení!

Zastanou se vás

Zastání proti nepoctivým exekutorům či vymahačům najdou nyní dlužníci u nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe), která začala nabízet bezplatnou právní pomoc v případech do očí bijících nezákonností v exekučním řízení. Je nutné se na ni obrátit písemně (adresa: U Průhonu 23, 170 00 Praha 7), stručně formulovat problém a přiložit kopii všech relevantních dokumentů.