Foto: Isifa

Vše můžete dohnat i v pokročilé dospělosti! Pokud se chcete věnovat určité práci a nemáte pro ni patřičný doklad ze školy (nevystudovali jste příslušný obor, případně se daný obor vůbec nevyučuje), můžete absolvovat zkoušku a získat danou dílčí nebo úplnou kvalifikaci.

Umožní vám to Národní soustava kvalifikací (NSK), jež představuje novou šanci pro všechny dospělé toužící po zvýšení svého uplatnění v zaměstnání.

Aktuální poptávka

NSK je registr kvalifikací uznávaných na trhu práce v ČR a znamená zřejmě největší změnu v systému získávání kvalifikace od dob Marie Terezie.

Nejvíce Hospodářská komora

Od roku 2009 do 30. 4. 2011 se v rámci NSK konalo už 8 779 zkoušek. Největší autorizovaná osoba k udělování kvalifikací je u nás Hospodářská komora ČR. V současnosti má oprávnění už pro 70 kvalifikací a připravuje dalších sedm (jsou mezi nimi květinář, sommelier či psovod bezpečnostní služby). Letos v létě Hospodářská komora získala právo udělovat osvědčení například pro povolání brusič a frézař kamene, písmák, fotoreportér, fotolaborant, fotograf v minilabu, úklidový pracovník administrativních ploch a další.