Nemůžete otěhotnět? Nejste sama. Potíže s početím u nás podle statistik řeší každý šestý pár! A v žádném případě nejde jen o problém žen – přibližně ve 40 % případů za vším stojí mužské poruchy plodnosti. Podle vědců totiž mužům nebezpečně rychle ubývá spermií!

Neplodnost? Až po roce…

Pokud jste před pár měsíci vysadila antikoncepci a trápíte se, že se vám zplodit miminko nedaří, není důvod zoufat. O neplodnosti totiž hovoříme až tehdy, když pár není schopen počít dítě během jednoho roku nechráněného pohlavního styku. A pozor, navíc při normální frekvenci, což je podle lékařů dvakrát týdně. Takže pokud je váš drahý stále na služebních cestách nebo v práci, doba se může ještě prodloužit…

Celosvětový problém

Problémy s plodností jsou ale čím dál častější na celém světě, a tak vědecké týmy pátrají po tom, proč mužům ubývá spermií a z jakých důvodů není až 20 % párů schopno počít dítě. A výsledky mnohdy vzbuzují úsměv na tváři. Posuďte sama…

Škodí olovo, řízení i plyny

Například američtí vědci přišli na to, že nepříznivé účinky na plodnost mužů má olovo – ohroženi jsou proto třeba instalatéři, malíři, anebo tiskaři. Francouzští vědci zase předložili důkaz, že prokazatelně méně spermií mají profesionální řidiči. Příčinou je jejich sedavé zaměstnání a s tím související vyšší teplota dolní části těla. Italští odborníci zase odhalili, že mužům v mladém a střední věku škodí výfukové plyny. A proto ti, kteří jsou jim denně vystaveni, mají horší kvalitu a pohyblivost spermií. Ovšem to je téměř každý….

Mořské plody a sója? To ne!

Nejen povolání, ale i potraviny jsou pro tvorbu zdravých spermií škodlivé. Hongkongští vědci dokázali, že mužům neprospívá přílišná konzumace mořských plodů, irští zase vyzkoumali, že k neplodnosti mužů vede sója, včetně potravin, které ji obsahují – například nejrůznější dehydratované výrobky, polotovary či pizza. Je tu ovšem i dobrá zpráva – existují také potraviny, které mužské plodnosti prospívají! Třeba rajčata, hrozny, anebo melouny. Obsahují totiž lykopen, antioxidant, který podporuje tvorbu spermií.

Zapomeňte na alkohol a cigarety

Mezi nejhorší škůdce ale patří alkohol, cigarety a drogy. Negativní vliv na plodnost mají i steroidy a nadváha. A to samozřejmě platí nejen o mužích, ale i o ženách. Pokud toužíte po miminku, doporučuje se proto omezit či nelépe vypustit právě cigarety a alkohol a začít se stravovat zdravě.

Důležité je přijít s partnerem

Ale dámy, pokud se vám otěhotnět zatím nedaří, nepropadejte panice. Celá řada poruch plodnosti se totiž dá léčit. Důležité je ale přijít k odborníkovi, a to i s partnerem. Spolupráce s celým párem je totiž velmi důležitá. V příštím dílu se dozvíte, jaké jsou nejčastější příčiny poruch plodnosti a jakého odborníka navštívit. A pozor, i když se o neplodnosti hovoří až po roce snahy o miminko, nikdo vám nebude mít za zlé, když specialistu navštívíte již po půl roce snažení. Zvlášť pokud vám již není dvacet. Měsíce totiž letí a vyšetření také chvíli trvají…

Tipy Kafe.cz

  • Snažíte se otěhotnět? Pak vy i váš partner omezte alkohol a cigarety a samozřejmě zcela vynechejte drogy.
  • Užívejte speciální multivitaminy, které jsou určeny nejen těhotným ženám, ale i těm, které těhotenství plánují. Obsahují totiž vysokou dávku kyseliny listové, která zabraňuje vývojovým vadám plodu a měla by se užívat tři měsíce před otěhotněním.
  • Hlídejte si váhu. Pokud trpíte nadváhou, pokuste se zhubnout. Obezita totiž patří mezi jednu z hlavních příčin poruch plodnosti.
  • Partnerovi nasaďte velkou dávku vitaminu C (až 1 000 mg denně) a selen se zinkem. Jde totiž o důležité antioxidanty, které podporují pohyblivost spermií.