Vyrazte na sluníčko

Nemusíte se hned opalovat, ačkoli to je hodně účinné. Vědci z univerzity v rakouském Štýrském Hradci změřili, že po pouhé hodině na přímém sluníčku se u mužů zvýšila hladina testosteronu o 69 procent. Ten samý hormon zvyšuje i chuť na milování u žen a také ony jsou na tom ve slunečném dni lépe, tvrdí zase vědci z Mayo Clinic v USA. Pokud se nechcete opalovat, běžte se na slunce alespoň projít, sluneční svit zvyšuje hladinu vitamínu D, bez nějž se zvyšuje riziko rozvoje srdečních chorob či osteoporózy.

Zaměřte se na svoji kůži

Aromaterapeutka Jennie Hardingová doporučuje ke zvýšení libida masáž následujícím olejem: do 20 mililitrů mandlového oleje přidejte 4 kapky mandarinkového oleje, 3 kapky ylang ylangu, 2 kapky santalového dřeva a 1 kapku pačuli. Tyto esenciální oleje seženete v prodejnách s přírodní kosmetikou.

Rozpumpujte svou krev

Jezte více tučných ryb, jako jsou sardinky, makrela či losos. Jsou to další zdroje vitamínu D a navíc díky nim získáte pořádnou dávku omega-3 mastných kyselin, díky nimž se vám rozproudí krev v těle včetně pohlavních orgánů. Chuť na sex zvyšují i cibule, česnek, zázvor a chilli, klíčové vitaminy B6 a B9 pak obsahují např. vejce. Para ořechy, mandle, dýňová semínka jsou zase bohatá na L-arginin, o němž se někdy mluví jako o přírodní viagře.

Doplňte si estrogen

Hladina estrogenu v ženském těle s věkem klesá, kolem menopauzy už natolik, že libido bere za své. Mnohdy se však potíže ohlásí dříve. Pomoci vám mohou například lokální vaginální tabletky s estrogenem, které jsou na předpis. Jednak snižují pocit sucha a navíc zvyšují průtok krve do této oblasti.

Potlačte stres

„Kdo je šťastný, cítí se sexy,“ tvrdí expertka na sexuální zdraví Catherine Hood, která proto doporučuje, aby se člověk vyhýbal stresu a snažil se potlačit jeho projevy. Podle ní to dobře umí příjemná koupel nebo masáž, případně některé bylinné přípravky.

Zhubněte

Nebojte, nejde o míry modelek. Ale například výzkum z americké Duke University to říká jasně: 30 procent lidí s nadváhou má problémy se sexuální touhou nebo s výkonností při milování. Už zhubnutí o pět kilo přitom přináší velkou změnu.

Posilujte pánevní dno

Posilování pánevního dna je dobré nejen jako prevence inkontinence. „Dokáže také zlepšit povědomí o tom, jaké svaly zapojujeme při sexu, a tím se chuť na něj rovněž zvyšuje,“ míní profesorka Kari Bo z university v norském Oslu.

Hýbejte se

„Cvičení uvolňuje v těle chemikálie, které zlepšují náladu, zvyšují pocit štěstí a také sebevědomí,“ vysvětluje sexuoložka Hoodová. A doporučuje k tomu třeba zumbu. Ale volba pohybu je samozřejmě na vás, měl by vás především bavit.