Milá Marie,

v redakci Kafe.cz dali Vašemu příspěvku název „Nemám ráda Vánoce a Silvestr“ a já už se těšil, že konečně je tu odlehčené téma, k němuž se ještě ke všemu budu moci kvalifikovaně vyjádřit: zejména k otázce „proč nemít rád Silvestr“ bych myslím měl co říct. Jenže když jsem přečetl prvních pár řádků Vašeho dopisu, došlo mi, že Váš problém se Vánoc a Silvestra vlastně vůbec netýká - kromě toho, že právě v tomto období se eskaluje všechno neblahé, co Vás v nedávné minulosti potkalo.

Použil jsem schválně slovo „potkalo“, neboť se domnívám, že situaci, do které jste se dostala, jste si nezavinila tak úplně sama. Jste v ní shodou několika mizerných okolností a těžko soudit, jestli jste mohla včas předvídat, že to dopadne tak, jak to dopadlo.

Ve svém dopise píšete, že „láska je slepá, hluchá a zřejmě i dost hloupá“, a máte samozřejmě naprostou pravdu. Ze zkušenosti jedné své blízké známé vím, že žít vedle věčně kverulujícího domácího polotyrana je strašné a nejhorší na tom je, že situace se časem nelepší, ba naopak - z polotyrana se stane tyran. Dotyčná, o níž mluvím, už dva roky hledá slepou, hluchou a třeba i hloupou lásku (samozřejmě se jí nedaří, protože je ve srovnání s Vámi velmi opatrná). A dokonce už i přemýšlí o tom, že raději bude žít s dětmi sama než s někým, kdo jí vyčítá nevzdělanost (vzdělaná je), nereprezentativní vzhled (vypadá dobře), mizernou péči o rodinný krb (vzornější hospodyňku nenajdete) a nedostatečnou oddanost manželovi a jeho pracovním problémům (ehm).
Žít po boku psychopata, který své mindráky vydává za archetypální chlapství (já lovím, ženská ať se stará o oheň), je skutečně k ničemu. A jestliže se Vás manžel, milá Marie, nadto pokoušel vydírat odchodem od rodiny, je asi dobře, co jste udělala. Problém je, že i ve druhém případě jste narazila na další „archetyp chlapa“ (já jsem od přírody polygamní a všechny mé samičky nechť trpělivě čekají ve svých jeskyních, až je obskočím).
Moje odpověď na Vaši otázku „měla jsem zůstat s manželem, se kterým jsem nebyla šťastná, ale měla jsem rodinu, zázemí?“ zní: ne. Zvlášť byl-li opravdu takový, jakého ho popisujete.

Vánoce a Silvestry za nic nemůžou, takže si obého zkuste letos užít, seč to půjde. A hlavně nelijte olovo. Jednak je to nebezpečné a potom - svoji budoucnost si určete Vy sama a začněte na jejím naplnění pracovat.