Za vědou do továrny i dělostřeleckého skladu

Centrum Prahy láká od března novou atrakcí – na Můstku bylo otevřeno Kaleidoskopické kino s bludištěm, které se chlubí jedním z největších zrcadlových labyrintů v České republice. Na příchozí tak čeká nevšední zážitek v podobě cesty bludištěm s více než 80 zrcadly, které je zakončeno netradičním uměleckým pojetím zpracování filmového materiálu podle Radúze Činčery.

Zbrusu nová, 3x větší! Taková je plzeňská Techmania, která otevírá již 29. března. Čekají vás zde nové i klasické expozice, vědecké show, demonstrace i nejmodernější laboratoře v Plzeňském kraji. Kromě prvního 3D Planetária v ČR vám zde nabídnou hravě podanou vědu na 10 000 m2 hlavní expoziční haly. Zjistíte například, kolik vody je v těle medúzy nebo jak přírodní zákony určují celý náš svět. Zbrusu novou expozicí jsou Trendy v moderní dopravě, určené pro všechny milovníky technických novinek.

V Liberci se v bývalé továrně Desta otevírá 29. března všem zvídavým návštěvníkům unikátní science centrum iQlandia, která si klade za cíl popularizovat vědu, techniku a přírodní vědy. Mimo to zde nahlédnete do útrob lidského těla a unikátem pak bude expozice Sexmise, přístupná dětem od 12 let. Na 40 exponátech se dozvědí návštěvníci všechno o sexu, jak se lidé rozmnožují a jaká jsou rizika sexuálního života.

Velkou raritou bude otevření science centra Velký svět techniky v Ostravě-Vítkovicích, který je součástí průmyslového areálu Dolu Hlubina a Vítkovických železáren. Přístupnou a zábavnou formou se zájemci na mnoha chytře vymyšlených exponátech dozví, jak fungují přírodní zákony i technické vymoženosti civilizace. Objekt je výjimečný také obří prosklenou fasádou, jejíž díly váží v součtu přes deset tisíc kilogramů a vytvářejí největší zrcadlový obraz na světě.

Nové interaktivní vědecké centrum Pevnost poznání vzniklo v objektu bývalého dělostřeleckého skladu v areálu Korunní pevnůstky, přímo v srdci Olomouce. Stane se prvním centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě. Vedle čtyř stálých interaktivních expozic z oblasti přírodních a humanitních věd nabídne laboratoře, dílny, ateliéry, studia a multifunkční Laudonův sál.

Kulturní vyžití pod širým nebem, podzemí i v ateliéru

Galerie GASK v Kutné Hoře dokončila na podzim minulého roku rozsáhlou přestavbu severního křídla jezuitské koleje, včetně zahrad. Letos se tak návštěvníkům otevírají nové kulturní prostory. Zahrady jsou volně přístupné a budou se zde odehrávat kulturní a společenské akce. GASK počítá s výstavami, ale také s pikniky, kurátoři ale nezapomínají ani na umění pod širým nebem.

V Návštěvnickém centru v Novém Jičíně, kde je v současnosti expozice výroby klobouků, vznikne letos další stálá výstava. Ta se bude týkat generála Laudona, protože právě v tomto domě také roku 1790 zemřel. Expozice bude obsahovat neobyčejně rozsáhlou sbírku vojenských plánů, map a atlasů a knihovnu maršála Laudona, sbírky obrazů a grafik z majetku rodiny Laudonů. Prvním zvědavcům se otevře na podzim 2014.

V kraji Vysočina jsou letos hitem podzemní prostory. V Jihlavském podzemí jsou od 1. dubna zpřístupněny dvě zcela nové expozice – na té první si prohlédnete minerály ze všech kontinentů a druhá se bude věnovat sanaci podzemí. Vůbec poprvé v historii se otevřou v letní sezoně kolektory –technické podzemí. Nová prohlídková trasa zavede zájemce rozlehlým prostorem, kudy vede kanalizace a kabely. Mimo to jsou zde v plánu kostýmované prohlídky pro dospělé i děti. Kromě Jihlavy se však na prohlídky podzemí letos poprvé chystá také renesanční město Telč. Podzemní chodby a sklepy se nacházejí ve dvou úrovních pod náměstím Zachariáše z Hradce a částečně také pod zámeckou zahradou. Prostory z přelomu 14. a 15. století sloužily v minulosti jako klasické skladovací prostory a částečně také jako kryty před nepřáteli. První turisty zde přivítají na začátku července 2014.

Svou první sezonu zahájí v květnu také malebný domek v Českém Krumlově, bývalý ateliér Egona Schieleho. K vidění je zde jednak jeho garsonka, kde si návštěvníci mohou posedět, vypít kávu, prolistovat katalogy a knihy, ale také mansardový ateliér, kde budou celou letní sezonu k vidění práce různých umělců. Návštěvníci budou mít k dispozici i jinak nepřístupné terasy, kde mohou za hezkého počasí posedět a prožít atmosféru místa.

Do zátoky rejnoků i širokými výhledy

Mimořádně zajímavou expozici připravuje na letošní sezonu také Zoo Zlín. V polovině roku se zde velkoryse pojatá stavba s názvem Zátoka rejnoků stane domovem několika desítek mořských rejnoků druhu maran atlantský. V mnoha směrech se bude jednat o unikátní expozici, která nemá ve středoevropském regionu obdoby. Návštěvníci budou moci pozorovat rejnoky v bazénu o ploše 70 metrů čtverečních s průměrnou hloubkou vody zhruba metr. Pojetí stavby navíc umožní návštěvníkům možnost přímého kontaktu s těmito parybami.

Milovníci cyklistiky by si neměli nechat ujít otevření další části Labské cyklotrasy. Už 15. a 16. května se bude slavnostně otevírat důležitý úsek DěčínÚstí nad Labem, včetně několika nových přívozů.

Ty, kdož mají rádi daleké výhledy, potěší zpráva o otevření dvou rozhleden – jedna se nachází na Šumavě, nedaleko obce Dlažov. Jedná se o rozhlednu na sv. Markétě, tyčící se do výšky 25 metrů a nabízí pohled na Domažlicko, Klatovsko i na vrcholky Šumavy. Turistům slouží teprve od 1. ledna 2014. Rozhledna na Kotli u Rokycan na své otevření teprve čeká. Slavnostní otevření 28metrové rozhledny proběhne 10. května. Na vrcholu čeká návštěvníky slavnostní kulturní program a opékání špekáčků.

Více tipů najdete na www.kudyznudy.cz.