Jogurt je definován jako kysaný mléčný výrobek, jenž se vyrábí kysáním (pasterovaného) mléka, smetany nebo jejich směsi, a to za pomoci jogurtové kultury. Bílý jogurt má minimálně 8,2 % tukuprosté sušiny.

„Na trhu je velké množství různě odtučněných výrobků. Jde o takzvané jogurty light – bez tuku či cukru – které obsahují méně než 8,2 procent tukuprosté sušiny,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Pouze dvě firmy u nás pracují klasickou technologií, kdy se do mléka přidá jogurtová kultura: tento polotovar se ihned stáčí do obalu a v něm pak kysá a zraje.

Ostatní vyrábějí jogurt v tanku a teprve po prokysání ho plní do obalů: struktura jogurtu se rozbije plněním, a proto jsou takové výrobky tekutější.

Pokud se týká jogurtů s různými příchutěmi, pozor na reklamu hlásající, kolik je v nich čerstvého ovoce. Při bližším zkoumání složení zjistíte, že místo přírodní šťávy z jahod obsahuje přírodní šťávu z červené řepy, aromata a podobně.

Ovocné jogurty mají ještě jedno ale. „Upozornila bych na vysoký obsah cukru v některých z nich - může to být až téměř 16 procent. Při konzumaci 150 gramů jogurtu tak sníme 24 gramů cukru.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by přitom průměrný spotřebitel neměl zkonzumovat víc než 60 gramů jednoduchých cukrů, tedy včetně těch v ovoci, za den,“ varuje Jana Dostálová.

Mléko je stále čistší

A jak je možné, že jogurty bez stabilizátorů vydrží při správném skladování dva týdny i déle? Je to dáno především zlepšením čistoty mléka: zatímco před rokem 1989 byla hranice 20 milionů zárodků v 1 mililitru krychlovém, od roku 1997 je to jen 100 000. Dnes máme celorepublikově výsledky mezi 20 000 a 50 000 zárodků v mililitru krychlovém.

Co znamená sušina

Sušina je to, co zbude po vysušení výrobku - tedy 50 % sušiny znamená, že po odpaření vody zbude polovina množství. Obsah tuku v sušině je množství tuku, jež je obsaženo v tomto zbytku. Takže pokud má výrobek hmotnost 100 g, 50 % sušiny a 50 % tuku v sušině, znamená to, že tuku je 50 % z 50 g, tedy 100 g výrobku obsahuje 25 g tuku.