Čínský e-shop je dnes často skloňovaný pojem. Někteří lidé se však mají před nákupy z Číny stále na pozoru. Obávají se kvality zboží, dlouhé doby dodání i problémy s reklamací. Při nakupování z Číny je dobré e-shop předem prověřit. Nejlepší způsob je přečíst recenze. Neznámým a potenciálním podvodným e-shopům se tak zákazník může obloukem vyhnout.

K největším, nejznámějším a prověřeným internetovým obchodům z Číny patří rozhodně AliExpress, Alibaba a Wish. Recenzí na tyto e-shopy je plný internet. AliExpress nebo Alibaba recenze jsou skutečně všude, takže nakupující může snadno předem zjistit, co od daného e-shopu očekávat.

Jak nakupovat na AliExpress, zda existuje Wish shop cz a dalším častým otázkám ohledně čínských e-shopů se věnuje portál Slevove.cz. Zároveň je zde řada užitečných informací, jak při nákupech ušetřit.

AliExpress.com

AliExpress je bezpochyby největší, nejznámější a také nejoblíbenější čínský e-shop. Toto obrovské internetové tržiště sdružuje nespočet malých prodejců z celé Asie a nabízí tak prakticky vše, na co si člověk vzpomene.

Nabídka AliExpressu obsahuje neuvěřitelných 100 milionů produktů. Zákazníci zde nejčastěji vybírají obaly na mobil, drobnou elektroniku, oblečení a boty.

Móda z AliExpressu může a nemusí odpovídat fotografiím, nákup je tak trochu o štěstí. Někdy zboží překvapí kvalitou a precizním zpracováním jindy je kvalita horší. Extrémně nízké ceny však stojí za trochu risku.

Obezřetnost se určitě vyplatí při výběru hodinek či elektroniky. Nákupy tohoto druhu zboží z Číny obecně nejsou příliš doporučovány. Pokud však zákazník pečlivě pročte recenze, může se nákup elektroniky z Číny vyplatit.

Alibaba.com

Čínský gigant Alibaba nabízí stovky milionů produktů z více než čtyřiceti kategorií. Alibaba funguje na principu B2B. To znamená, že produkty prodávají obchodníci jiným obchodníkům, nikoliv koncovým zákazníkům. Z tohoto důvodu obvykle není možné zakoupit jen jeden kus od nabízeného zboží.

Internetové tržiště Alibaba.com slouží především bchodníkům. Obchodník má mimo jiné možnost zadat na Alibaba.com poptávku a s velkou pravděpodobností zde najde dodavatele.

Alibaba.com nabízí prakticky vše, co se hodí nakupovat do zásoby. Může se jednat například o baterie, oblíbené kosmetické produkty nebo potřeby do kanceláře.

Wish.com

Internetové tržiště Wish je obecně považováno za konkurenta AliExpressu. Oba slouží ke sdružování obrovského množství obchodníků nabízejících levné oblečení, bižuterii, kosmetiku, drobnou elektroniku a nepřeberné množství dalšího zboží.

K výhodám nakupování na Wish patří možnost nastavení českého jazyka a měny či varianta platby pomocí služby PayPal – platební metody Wish lze tedy považovat za opravdu bezpečné. Nevýhodou je poštovné, které je nutné hradit. Liší se v závislosti na prodejci a ceně zboží.

Zákazníky Wish láká především levné oblečení. Při nákupech oblečení z Číny je třeba pamatovat na to, že velikosti se liší od velikostí evropských. Obvykle o jedno až dvě čísla To platí také pro AliExpress a další čínské e-shopy.

Důvěryhodné čínské e-shopy

Dalších ověřených čínských e-shopů, ve kterých se není třeba obávat podvodu, je celá řada. Nejnižší ceny nabízí například BangGood, CooliCool, DHgate, DealExtreme, Gearbest, Geekbuying, LightInTheBox nebo MiniInTheBox.