Společné bydlení nepřináší jen radosti. Pokud spolu začínáte a nejste manželé, je ideální se nejdříve dohodnout, jak to uděláte s financemi. Právě neshody ohledně peněz by vám mohly váš idylický vztah pořádně narušit.

Mohlo by vás také zajímat: Ozdravná dieta pro peněženku nebo Pomoc, připadám si jako socka

Pamatujte na to, že pokud si situaci ohledně peněz nevyjasníte hned v úvodu soužití, později už to budete jenom těžko měnit.

O jaké (pravidelné) výdaje se vlastně jedná?

  • nájem
  • platby energií (+ případné vzniklé nedoplatky)
  • platby za internet
  • hypotéka
  • povinné ručení a údržba auta
  • benzín, dálniční známka
  • nákupy potravin a drogerie
  • nákupy věcí do bytu
  • kultura, zážitky, dovolené
  • pokud máte děti připočtěte si náklady na školku, kroužky, pomůcky do školy či oblečení.

A tady jsou čtyři slíbené modely financování domácnosti partnery:

1. Společná kasa: Nájem a jídlo napůl

Asi nejčastější model, ke kterému se kloní většina párů, co spolu začíná bydlet. Pokud oba vydělávají, spočítají nutné společné výdaje – nájem (případně společnou hypotéku), inkaso a jídlo, částku vydělí dvěma a každý dá do společné pokladničky půlku. Pokud zbude, utratí na konci měsíce za něco společného, když naopak chybí, dorovnají zase napůl. Ostatní věci, jako je oblečení, kosmetika, účet za telefon a jiné věci osobní potřeby si kupuje každý ze svého.

Výhody:

Chod domácnosti financujete rovným dílem, nemusíte si nic vyčítat. Naopak vaše osobní věci si platíte sama a je jen na vás, jak s penězi naložíte.

Nevýhody:

Ten, který vydělává méně, je v nevýhodě – nemusí mu z výplaty zbýt dost financí na osobní potřeby.

2. Střídavá platba – jednou vy, jednou on

Pokud nejste zastánkyní společné kasy, můžete se domluvit i na střídavé platbě. Jeden měsíc budete platit nájem a inkaso vy, druhý měsíc partner. Společně pak vždy pojedete na velký nákup potravin a opět jeden zaplatíte vy, další on. Osobní věci zaplatíte každý ze svého.

Výhody:

O nájem a inkaso se dělíte rovnoměrně, v měsíci, kdy ho neplatíte, vám jednorázově zbude více peněz pro osobní potřebu.

Nevýhody:

V měsíci, kdy vše platíte vy, se může jednat o příliš velkou finanční zátěž, kterou nemusíte z platu utáhnout, a zbytek měsíce můžete také živořit. Budete-li se střídat i v placení jídla, nemusí to být stejné – nákupy mohou být různě velké a na vás padnout ten větší.

3. Nájem platí jeden, ostatní napůl nebo za své

Výhodná varianta pro páry, které nevydělávají stejně. Pokud vy máte plat hluboko pod průměrem a váš partner naopak nad průměrem (nebo naopak), není platba rovným dílem zrovna ideální. Zatímco vám nezbude skoro nic, partner si bude užívat. Vydělává-li jeden z páru výrazně více (a ještě k tomu je-li byt jeho), můžete se domluvit tak, že náklady na bydlení zaplatí ze své kapsy a společně se podělíte o jídlo. Ostatní věci si pak každý nakoupíte za své.

Výhody:

Partner, který má výrazně nižší příjem, je zvýhodněný a pro jeho osobní potřeby mu zůstane více.

Nevýhody:

Ten z partnerů, který platí celý nájem (hypotéku), to jednou může tomu druhému vyčítat a na byt si činit větší nárok.

4. Společný účet – vše napůl

Varianta, ke které se často kloní manželské páry, ale i na hromádce žijící partneři, a to většinou v případě, že mají podobný příjem. Na jeden společný účet přicházejí obě výplaty a z nich se vše platí – náklady na bydlení, jídlo, ale i další potřeby – oblečení, drogerie, vstupenky na akce, benzin, účty za telefon, zkrátka vše.

Výhody:

Veškeré výdaje, jaké společně máte, jsou pod kontrolou.

Nevýhody:

Je třeba si vzájemně věřit, protože se může stát, že vám partner utratí i část vaší výplaty. Navíc pokud má jeden z dvojice větší výdaje, může mu je ten druhý vyčítat a to vše může být zdrojem hádek a problémů.

Kafe.cz doporučuje:

Vyjasněte si s partnerem včas, jak se vaše finanční situace změní s příchodem potomků. Ten, kdo zůstane s dětmi doma si přeci nechce potupně říkat druhému o peníze na každý nákup. Popovídejte si i o variantě, že by jeden z vás byl třeba po určitý čas bez práce, nebo v dlouhodobé pracovní neschopnosti.