S tím vším se tvůrci televizních soutěží snaží k obrazovkám přilákat co nejvíc diváků. Ale za jakou cenu?

Osm milionů diváků soutěže Wetten, dass…? (Vsaďte se, že…?) na německé stanici ZDF se loni v prosinci stalo v přímém přenosu svědky obrovské tragédie.

Třiadvacetiletý student herectví Samuel Koch se při svém vystoupení zranil tak vážně, že ochrnul. Mladík měl s pružinami na nohou přeskočit několik jedoucích aut.

Nejpopulárnější soutěže

  • Hádej, kdo jsem

Zábavný pořad Primy, ve kterém známé osobnosti hádají povolání nebo jméno dané osoby. Soutěž je inspirovaná americkou relací Inkognito. Hádej, kdo jsem obdrželo v letech 2007 a 2008 v anketě TýTý cenu za nejoblíbenější pořad v ČR.

  • Chcete být milionářem?

Česká verze populární britské soutěže Who Wants to be a Millionaire? z roku 1998. Soutěžící zodpovídá 15 otázek jejichž náročnost roste. V letech 2000–2005 ji vysílala Nova, Prima pak pod názvem Milionář v roce 2008.

  • Faktor strachu

V originále Fear Factor je původně americká soutěžní reality show vysílaná společností NBC. V ČR ji od roku 2009 vysílá stanice Prima Cool. V každé epizodě šest soutěžících plní tři extrémní úkoly. Například se musejí potápět, šplhat ve velkých výškách či konzumovat hmyz.

  • Hry bez hranic

Původně francouzská soutěž se začala vysílat již v roce 1965, nejpopulárnější v ČR byla v 90. letech. Účastnila se jí družstva z různých zemí Evropy včetně České republiky.

  • Takešiho hrad

Japonská soutěž z roku 1986. V populární show stovka soutěžících usiluje o dobytí hradu. Cestou ale musejí plnit úkoly a překonávat překážky (různé vodní nástrahy, rotující válce apod.). V Česku se vysílá na kanálu Prima Cool.

  • Klíče od pevnosti Boyard

Francouzská soutěž šestičlenných týmů odehrávající se ve staré pevnosti u pobřeží. Cílem týmu plnícího nejrůznější úkoly je uhodnout heslo, kterým se otevírá trezor. Soutěž vznikla v roce 1990, vysílala ji ČT, později i Nova.