Kdo se nikdy nezamotal cestou přes dálnicemi protkanou Vídeň? Stačí chybné odbočení a klidná jízda rázem končí. Co je to ale proti brázdění japonských či amerických autostrád s 8 i více pruhy!

Přesto je možné se tu a tam pořádně zaplést! Jedno z míst, které motoristům dělá potíže a už od pohledu vypadá komplikovaně, je v Praze na levém břehu Vltavy u Barrandovského mostu. Několik ramp, nadjezdů a podjezdů propojuje Jižní spojku (klíčový tah na dálnici D1 a východ a sever Čech), do centra města, na plzeňskou dálnici a strakonickou silnici.

Motoristům vadí jeden podstatný detail: jízdou směrem z Barrandova se není možné nijak napojit na strakonickou silnici. Dochází zde také často ke kolizím, o kolonách nemluvě. Éra velkých mimoúrovňových křižovatek se u nás teprve rozbíhá. I když těžko říct, jak to s ohledem na vládní škrty v dopravě bude...

Od srpna 2004 patří mezi nejsložitější ta na dálnici D5 mezi Černicemi a Ejpovicemi. Jednu z největších mimoúrovňových křižovatek najdeme u Zbraslavi, Komořan a Lahovic v souvislosti s dostavbou vnějšího obchvatu Prahy.