Sídlo módního návrháře Pierra Cardina na Azurovém pobřeží u francouzského Cannes není ošklivé, ale rozhodně nepatří k obyčejným vilkám. V Palais Bulles (Bublinkový palác) nenajdeme jediný pravý úhel, takže i nábytek musel být zhotoven zcela na míru!

Budovu, která zabírá asi 1200 m2, postavil architekt Antii Lovag a Pierre Cardin si ji koupil proto, že zcela vystihuje jeho tvůrčí představy. Vždyť se proslavil avantgardními návrhy, miluje geometrické tvary i futuristické detaily. Vybavení domu si také sám navrhl. A že měl motivaci: komu by se nechtělo vzhlížet na jeden ze zálivů Středozemního moře z vypouklých oken!

Neotřelé a zároveň funkční jsou domky připomínající kopu pudingu v Japonsku. Nacházejí se všude možně a mají několik účelů: může z nich být mateřská školka i luxusní apartmá, nejčastěji se však užívají jako veřejné toalety nebo kuřácké domy na ulicích, kam jsou Japonci holdující tabákovému dýmu stále častěji vytlačováni.

U nás se neobvykle pojatým domům příliš nedaří. Ve světě je sice známý Tančící dům, který od roku 1996 stojí na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí v Praze, ale ten je spíš výrazem profesionální architektury a popravdě moc bizarní není. Ačkoli zpočátku vyvolával diskuse a byl trnem v oku mnoha Pražanů, dnes si ho kromě turistů téměř nikdo nevšímá.