Johnny Depp získal titul "Sexiest Man Alive" již podruhé (poprvé se tak stalo v roce 2003) a spolu s Bradem Pittem a Georgem Cloonem se tak zařadil mezi trojici vyvolených, kteří byli takto oceněni více než jednou. Na dalších místech v žebříčku sexy mužských celebrit stanul Ryan Reynolds, kterého letos proslavila romantická komedie Návrh se Sandrou Bullock, a Jake Gyllenhaal, známý hlavně jako homosexuální kovboj z filmu Zkrocená hora.

Johnny Depp však svou pozici v čele žebříčku tentokrát nezískal svými výkony před kamerou, nýbrž díky svému přímo vzorovému rodinnému životu: celý svět jihne nad jeho idylickým soužitím s francouzskou zpěvačkou Vanessou Paradis, se kterou má dvě děti - desetiletou Lily Rose a sedmiletého Jacka.

Rebel z povolání

Svou pověst výtržníka a provokatéra si Johnny Depp začal budovat už na prahu herecké kariéry, kdy zazářil v roli teenagera ve službách policie v seriálu Jump Street 21. Nedokázal se srovnat se svou rolí televizního idolu, jehož úkolem je fotit se s rozepnutou košilí do časopisů pro puberťačky. "Nechci si založit kariéru na tom, že se někde budu svlíkat,“ říkal. Nicméně ve snaze dostat se pryč z Jump Street 21 vršil jeden průšvih na druhý a vyváděl tak, až se mu to skoro vymklo z rukou. „Postupně jsem se otravoval alkoholem a práškama. Vyzkoušel jsem cokoliv. Snažil jsem se úplně otupit, což je blbost. Je to jedna z nejhloupějších věcí, které můžete udělat, protože všechno, co tím dokážete, je že jen odložíte nevyhnutelné věci. Jednou se stejně budete muset tomu všemu, před čím utíkáte, podívat do očí,“ pochopil nakonec.

Sám sebe před kamerou našel až ve chvíli, kdy mu režisér Tim Burton svěřil roli v dnes již legendárním filmu Střihoruký Edward o chlapci, který má nůžky místo rukou. Tehdy Johnny Depp pochopil, že jeho specialitou budou výstřední role excentriků v podivínských kostýmech. Kvůli svým filmovým hrdinům si klidně nechal pozlatit zuby, takže vypadal jako stará cikánka (v roli Jacka Sparrowa v Pirátech z Karibiku), nalíčit se tak, že připomínal Michaela Jacksona (coby pan Wonka v Karlíkovi a továrně na čokoládu) anebo přebarvit vlasy na bílo a domalovat si krvavé kruhy pod očima (jako Sweeney Todd, ďábelský holič a sériový vrah ze stejnojmenného muzikálu).

Johnny Depp v ráji

Člověk začíná mít trochu pomuchlaný obličej, a taky proč ne? Však jsem si to zasloužil,“ prohlásil Johnny Depp, když se mu přiblížila čtyřicítka. Pravda je, že když mu bylo o dvacet let míň, na „pomuchlání“ svého obličeje velmi intenzivně pracoval. „Vyzkoušel jsem každou drogu, kterou dokážete jmenovat,“ chlubil se a jednou byl dokonce zatčen za zdemolování hotelového pokoje. Po jeho boku se rychle střídaly krásky z nejrůznějších sfér šoubyznysu, od herečky Winony Ryder až po modelku Kate Moss.

Žádná však na něj neměla tak jedinečný a blahodárný vliv jako francouzská zpěvačka Vanessa Paradis, kterou potkal v Paříži, když tam natáčel film Devátá brána. „Poslední, na co jsem v té době měl chuť, byl nějaký vztah, stálá přítelkyně a tak. Ty první dny, když jsem začal s Vanessou chodit, jsem si pořád dokola říkal: Tohle ať tě ani nenapadne! Ani náhodou! Ale někde vzadu v hlavě jsem už věděl tu skutečnou pravdu – že jsem z ní úplně vyřízený. Říkal jsem si: To nikdy! A přitom jsem do toho padal rovnou po hlavě.“ Johnny přiznává, že Vanessa si ho dokonale omotala kolem prstu tím, že mu začala vařit teplé večeře: „To mě úplně zaskočilo. Nikdy předtím jsem to nezažil. Tím nechci říct, že žena musí pro muže nutně vařit. Nechci, aby to vyznělo sexisticky. Ale najednou jsem v ní uviděl ženu, která se nebojí být ženou se vším všudy.“

Svatbu zatím neplánují (Johnny už ostatně ve dvaceti krátce ženatý byl), daleko pevnější pouto totiž našli ve svých dětech – starší Lily-Rose Melody a mladším Jackovi, které nyní vychovávají ve svém domě na jihu Francie. „Připadá mi, jako bych měl šestatřicet let svého života před očima mlhu, a v tu vteřinu, kdy se Lily-Rose narodila, se ta mlha rozplynula a najednou jsem všechno uviděl úplně jasně a ostře,“ komentoval Johnny poeticky svou proměnu v nadšeného otce.