Minulý týden jsme vás seznámili s první várkou nejnebezpečnějších potravin, jejichž přehled přinesl deník Bild. Dnes vám přinášíme další dvacítku, které byste se měli vyvarovat.
1. Bonbony proti kašli
Obsahují éterické silice, ty ve větším množství způsobují neklid a poruchy ledvin. Příliš mnoho mentolu má vliv na srdeční sval, způsobuje fibrilaci předsíní.
2. Brambůrky
Při jejich výrobě vzniká akrylamid, který ve větším množství může způsobovat rakovinu.
3. Sýr
Spousta druhů sýra (čedar, ementál, hermelín) obsahuje tyramin. Ten může představovat nebezpečí pro osoby trpící Parkinsovou chorobou. Sýry vyrobené z čerstvého mléka mohou zase obsahovat smrtelnou listerii.
4. Kiwi
Kiwi, ananas, papája obsahují enzym actinidyn. Spousta lidí má na ně proto alergii.
5. Vařené banány
Obsahují příliš velké množství tzv. hormonu štěstí – serotoninu, který může poškozovat srdce. Také syrové banány obsahují serotonin, ovšem v množství, které zdraví neohrožuje.
6. Smažené nudle, rýže, brambory
Potraviny bohaté na sacharidy (brambory, rýže, nudle) by se neměly příliš dlouho smažit. Uvolňují se z nich akrylamidy, které zřejmě způsobují rakovinu. Příliš mnoho akrylamidů obsahují také müsli, cornflaky či brambůrky.
7. Staré konzervy
Konzervy musejí po skončení doby trvanlivosti ihned do koše. Prošlými konzervami se totiž dá dokonce otrávit.
8. Lékořice
Produktů z lékořice by se měli vyvarovat lidé trpící vysokým krevním tlakem.
9. Lněné semínko
Napomáhá sice trávení, ale... Pokud se ale v žaludku rozmělní, vzniká linamarin – látka, která uvolňuje kyselinu kyanovodíkovou. Stačí tedy dvě lžíce lněných semínek denně.
10. Mléko
Zhruba 15 % Čechů trpí alergií na mléko. Chybí jim enzym, který dovede štěpit laktózu obsaženou v mléce. Mléčné bakterie v tlustém střevě jsou živnými látkami pro střevní bakterie. To způsobuje bolesti žaludku a průjem.
11. Oříšky
Stačí málo oříšků a alergici zažijí peklo. Proto ruce pryč od výrobků (mléčná čokoláda apod.), na jejichž obale je uvedeno: „Obsahuje stopy oříšků.“
12. Ovoce a zelenina
Jejich slupka obsahuje často chemický postřik. Proto je nutné důkladně je před konzumací omýt.
13. Med z rododendrónu
Řeč je o medu z pylu této rostliny. Ten obsahuje škodlivé látky, které snižují krevní tlak, způsobují malátnost a narušují centrální nervovou soustavu.
14. Rebarbora
Obsahuje kyselinu šťavelovou. Proto se doporučuje konzumovat pouze červená část.
15. Čerstvé mléko
Doporučuje se před konzumací trošku ohřát. Ale pozor! Ne na příliš vysokou teplotu. Jinak mohou vznikat látky, které mohou být i rakovinotvorné.
16. Boby
Mohou být nebezpečné především pro lidi z jižní Evropy a Afriky. Může za to defekt genu.
17. Šťovík
Stejně jako rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové.
18. Černý bez
V syrovém stavu způsobuje průjem, žaludeční problémy a nevolnost. Uvařený je ale velmi zdravý, především jako lék proti chřipce – usnadňuje pocení, sráží horečku a zmírňuje bolest.
19. Černý čaj
Obsahuje kyselinu salycilovou. Lidé, kteří mají alergii na acylpyrin, by jej měli pít jen zřídka.
20.Víno
Malý doušek vína může způsobit bolesti hlavy. Příčinou je kyselina, která se do vína dostává při sycení.
A pozor, už příští týden přineseme posledních deset podle vědců nebezpečných potravin. A navíc k tomu dostanete ještě něco navíc...