Minulý týden jsme vás seznámili s první várkou nejnebezpečnějších potravin, jejichž přehled přinesl deník Bild. Dnes vám přinášíme další dvacítku, které byste se měli vyvarovat.

1. Bonbony proti kašli

Obsahují éterické silice, ty ve větším množství způsobují neklid a poruchy ledvin. Příliš mnoho mentolu má vliv na srdeční sval, způsobuje fibrilaci předsíní.

2. Brambůrky

Při jejich výrobě vzniká akrylamid, který ve větším množství může způsobovat rakovinu.

3. Sýr

Spousta druhů sýra (čedar, ementál, hermelín) obsahuje tyramin. Ten může představovat nebezpečí pro osoby trpící Parkinsovou chorobou. Sýry vyrobené z čerstvého mléka mohou zase obsahovat smrtelnou listerii.

4. Kiwi

Kiwi, ananas, papája obsahují enzym actinidyn. Spousta lidí má na ně proto alergii.

5. Vařené banány

Obsahují příliš velké množství tzv. hormonu štěstí – serotoninu, který může poškozovat srdce. Také syrové banány obsahují serotonin, ovšem v množství, které zdraví neohrožuje.

6. Smažené nudle, rýže, brambory

Potraviny bohaté na sacharidy (brambory, rýže, nudle) by se neměly příliš dlouho smažit. Uvolňují se z nich akrylamidy, které zřejmě způsobují rakovinu. Příliš mnoho akrylamidů obsahují také müsli, cornflaky či brambůrky.

7. Staré konzervy

Konzervy musejí po skončení doby trvanlivosti ihned do koše. Prošlými konzervami se totiž dá dokonce otrávit.

8. Lékořice

Produktů z lékořice by se měli vyvarovat lidé trpící vysokým krevním tlakem.

9. Lněné semínko

Napomáhá sice trávení, ale... Pokud se ale v žaludku rozmělní, vzniká linamarin – látka, která uvolňuje kyselinu kyanovodíkovou. Stačí tedy dvě lžíce lněných semínek denně.

10. Mléko

Zhruba 15 % Čechů trpí alergií na mléko. Chybí jim enzym, který dovede štěpit laktózu obsaženou v mléce. Mléčné bakterie v tlustém střevě jsou živnými látkami pro střevní bakterie. To způsobuje bolesti žaludku a průjem.

11. Oříšky

Stačí málo oříšků a alergici zažijí peklo. Proto ruce pryč od výrobků (mléčná čokoláda apod.), na jejichž obale je uvedeno: „Obsahuje stopy oříšků.“

12. Ovoce a zelenina

Jejich slupka obsahuje často chemický postřik. Proto je nutné důkladně je před konzumací omýt.

13. Med z rododendrónu

Řeč je o medu z pylu této rostliny. Ten obsahuje škodlivé látky, které snižují krevní tlak, způsobují malátnost a narušují centrální nervovou soustavu.

14. Rebarbora

Obsahuje kyselinu šťavelovou. Proto se doporučuje konzumovat pouze červená část.

15. Čerstvé mléko

Doporučuje se před konzumací trošku ohřát. Ale pozor! Ne na příliš vysokou teplotu. Jinak mohou vznikat látky, které mohou být i rakovinotvorné.

16. Boby

Mohou být nebezpečné především pro lidi z jižní Evropy a Afriky. Může za to defekt genu.

17. Šťovík

Stejně jako rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové.

18. Černý bez

V syrovém stavu způsobuje průjem, žaludeční problémy a nevolnost. Uvařený je ale velmi zdravý, především jako lék proti chřipce – usnadňuje pocení, sráží horečku a zmírňuje bolest.

19. Černý čaj

Obsahuje kyselinu salycilovou. Lidé, kteří mají alergii na acylpyrin, by jej měli pít jen zřídka.

20.Víno

Malý doušek vína může způsobit bolesti hlavy. Příčinou je kyselina, která se do vína dostává při sycení.

A pozor, už příští týden přineseme posledních deset podle vědců nebezpečných potravin. A navíc k tomu dostanete ještě něco navíc...