Český Krumlov: s kartou letos za polovic!

Druhý největší hrad v ČR a jedno z nejimpozantnějších šlechtických sídel Evropy letos láká jak na své historické půvaby, tak na hudební a divadelní unikáty. Navíc zavádí výhodnou slevovou Český Krumlov Card. Slovo „výhoda“ v reklamách nesnáším, skoro vždy totiž znamená výhodu pro firmu(a nevýhodu pro klienta).

V případě českokrumlovské karty je ale nabídka skutečně seriózní: ušetříte s ní polovinu ceny za vstupné do Hradního muzea (a na věž vysokou 35 m), do Regionálního muzea, Musea Fotoatelier Seidel a Art centra Egona Schieleho. No neberte to, zvláště když je karta přenosná a platí 30 dnů!

Každý rok přivábí zámek a město Český Krumlov více než 300 000 lidí. Jeho romantickou atmosféru a nádherné památky v posledních letech stále více oceňují Číňané a Korejci, kterých mezi návštěvníky rychle přibývá. Určitě budou nadšeně tleskat i na hudebních produkcích, kterých je letos připraveno požehnaně.

Od Václava Hudečka přes Kaprálová Quartet až po Mozartgroup – každý si může vybrat. V provozu je rovněž (přes všechny letité tahanice) proslulá open-air scéna před Otáčivým hledištěm. Koncem srpna na ní v hlavní roli opery Komedianti dokonce vystoupí slavný José Cura!

Meče v hladomorně

Trošku neprávem stojí Žleby ve stínu Hluboké či Lednice. Přitom nabízejí řadu unikátů: od kompletně zachovaného barokního divadla po původní kuchyni. Malé i velké návštěvníky potěší také šermířské představení v zámeckých sklepeních.

Chuťovky

Tajemství šaten

Na zámku v Dačicích vás čeká výstava Tajemství zámeckých šaten. Nejstaršími exponáty jsou barokní oděvy Jana Rudolfa Černína (1756–1845) a svatební róba manželky jeho syna z roku 1817. Kromě nich tu najdete i řadu dalších zajímavostí: od dámských korzetů až po uniformu ministra.

Carovo křídlo

Také koncertní křídla mají své osudy. To od firmyBechstein, které bylo v 19. století vyrobeno speciálně pro carský palác v Petrohradě, se nakonec dostalo do kláštera ve Zlaté Koruně. Přijďte si poslechnout, jak krásně zní!