Na „Mácháč“ se Čtyřlístkem

Nejslavnější český rybník, který nechal v roce 1366 vybudovat Karel IV., nabízí i letos novinky. Soustřeďuje se přitom na rodiny s dětmi.

Pozici letní atrakce si vodní plocha původně zvaná Velký rybník budovala dlouho a těžce. Napřed tu byly klimatické lázně, jež šestkrát navštívil K. H. Mácha. Koupání majitel rybníka, hrabě Valdštejn, povolil až v roce 1896 – a jen na vyhrazených místech a pouze po 12 let.

Turistický rozkvět nastal teprve ve 30. letech minulého století a rybník byl nazván Máchovým jezerem až v roce 1961. Po roce 1989 zájem o něj trochu opadl, nyní se však znovu vrací. Svědčí o tom třeba rekonstrukce a dostavba zdejšího hotelu Port za víc než 150 milionů Kč!

Rozšiřuje se také rozpětí nabízených zábav: nás zaujaly třeba Putování se Čtyřlístkem kolem Blaťáku, Podzimní prázdniny s draky a dýněmi či Svatováclavský víkend s dárky pro všechny Václavy. Samozřejmě tu jsou k dispozici i klasické radovánky: půjčovny lodiček a bicyklů, projížďky parníkem či prostě jen pohodové „leháro“ u vody.

Potopte se do kamence

Světově unikátní kamencové jezero je vyhlášenou atrakcí Chomutovska. Vzniklo počátkem 19. století na místě bývalého kamencového lomu a díky tomu má zdejší voda tak výjimečné složení. V posledních letech se tradiční centrum rekreace utěšeně rozvíjí a obohacuje o další možnosti zábavy.

Přímo u jezera najdete obří trampolínu, je tu kuželna a třeba i golfový trenažér. Novinkou letošní sezony jsou potápěčské výlety pod hladinu. Jezero má sice maximální hloubku jen 3,4 m, ale i tak pohled do jeho „hlubin“ stojí za to.