Ale ruku na srdce – kolik krás naší země jste už navštívili? Osobně znám rodinu z Prahy, která rok co rok jezdí na dovolenou do Toskánska, ale například Nové Mlýny viděla jen na silničních ukazatelích. Přitom právě tuto fantastickou oblast nám závidí velká část Evropy!

Proto jsme ji vybrali na úvod dnešního „lehkého domácího turistického menu“. Doufám, že se nám s jeho pomocí podaří inspirovat vás k pohodové či adrenalinové dovolené nebo alespoň víkendového výletu.

Nové Mlýny, které možná znáte spíš pod názvem Mušovská jezera, tvoří tři přehradní nádrže pod Pálavou. Malé moravské moře, jehož celková vodní plocha je 3 393 ha, vzniklo na místě, kde v diluviálních časech opravdu moře bylo. Samotná Pálava je vlastně obří vápencový útes.

Při kopání vinných sklepů kolem Mikulova se dodnes naráží na písek se zkamenělými žraločími zuby! Odtud pochází slavná Věstonická venuše, tady měly velký tábor římské legie. Dnes je tu ráj dovolenkářů – hlavně milovníků windsurfingu.

Kolem vodní plochy, která vznikla v 70. letech a měla původně sloužit k zavlažování polí (to se nikdy nestalo), najdete kurty na tenis a plážový volejbal, minigolf, půjčovny člunů a vůbec všechny možné turistické radovánky. Pokud sednete na kolo, budete za chvíli v Mikulově nebo třeba na zámku v Lednici. A k tomu ještě to skvělé místní víno!

Něco pro „lovce“ adrenalinu

Děti v síti

Do zoologické zahrady v Olomouci se už dnes nechodí jen za zvířátky, nýbrž i kvůli dětskému centru Lanáček. Areál určený drobotině ve věku od tří do dvanácti let skýtá řadu pozoruhodných průlezů, překážek a podobných atrakcí, z nichž jsou některé inspirovány životem zvířat. Děti se tu pořádně vyřádí (a vy budete mít doma klid)! Letos je pro návštěvníky Lanáčku navíc připravena soutěž, jejíž první cena stojí za to: jde o let balonem pro čtyři osoby.