Kromě data, rychlosti chůze majitele, hloubky pobytu pod vodou informují například i o přílivu či fázích Měsíce.

„Vytikají“ i něco o svém vlastníkovi. O jeho charakteru, zálibách, profesi, kontě a vkusu. Dokonale a nelítostně každého zrentgenují. Jsou „imagetvorné“.

Jedny z nejluxusnějších hodinek světa má „na svědomí“ švýcarská firma Girard-Perregaux (založena r. 1791). Ty z kolekce Vintage 1945 Tourbillon Jackpot (růžové zlato) možná na ruce nikoho běžně neuvidíte.

Stojí přes 13 milionů korun! V ČR se této značky prodá ročně 10 kusů. První náramkové hodinky z dílny G-P nosili důstojníci německého námořnictva, pro které je Girard vyvinul na osobní objednávku císaře Viléma I. Šlo o 2 000 kusů! Girardův chronograf měl při svém letu na ruce i hrabě Zeppelin.

Polák Patek ve Švýcarech

Má váš šéf hodinky zn. Philippe Patek? Pak je fajnšmekr, znalec a solventní muž. Totéž platí o šéfové. Značka (1839), která stojí za prvními náramkovými hodinkami v zemi času - Švýcarsku - je oblíbená mezi lidmi s vytříbeným vkusem.

Jde o nejluxusnější hodinářské výrobky - symbol společenské důležitosti. Zdobí hlavně zápěstí papežů, členů královských rodin či celebrit světa hudby. Design je konzervativnější, ale technika mechanických strojků absolutně špičková.