Robotický dinosaurus

Mezi hity letošních Vánoc prý bude opět patřit robotická hračka – dinosaurus Pleo. Mluví se o něm jako o robotnickém zázraku a záhy poznáte proč. Jde o dinosauří mládě, které s vámi bude komunikovat, pohybovat se, vyjadřovat emoce, prozkoumávat okolí a reagovat na něj. Srdcem Plea je operační systém Life Form OS, díky kterému se rozvíjí podle toho, v jakém prostředí se nachází, takže každý robot je unikátní. Pleova přirozená dispozice je šťastná, zábavná a zvídavá. Loudá se okolo vás, kymácejícím se krokem prozkoumává strukturu světa, jeho zraky, zvuky tvary… Stane se zkrátka živou součástí vaší rodiny. Jediné, co vás může odradit, je jeho cena. Z toho důvodu si ho můžete pořídit i na splátky.

Cena: 9 390 Kč (roboti-pro-zabavu.nasiroboti.cz)

Chcete vidět, jak robot funguje? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Veselý dinosaurus pro miminka

Dinosaurus se hodí i pro ty nejmenší děti – tedy alespoň v této velké plyšové podobě. Je ideálním nástrojem, jak u dítěte podpořit hmatové, zrakové i zvukové vjemy. Postupně totiž bude nacházet nové aktivní prvky, jež vydávají charakteristické zvuky (při zmáčknutí čumáku se ozve řev dinosaura apod.) a hračka se mu stane věrným kamarádem při prvních dobrodružstvích. Dinosaurus je speciálně vyvážen tak, aby byl vždy správně obrácený a je vhodný pro děti od tří měsíců.

Cena: 849 Kč (sparkys.cz)

Dinosaurus Kota

Pro děti od čtyř let se hodí další dinosaurus, tentokrát jménem Kota, což je první dinosaurus v životní velikosti. Hýbe ocasem, hlavou, mrká očima, otevírá a zavírá tlamu. Stačí se na něj posadit a při simulaci jízdy dupe, takže si děti budou připadat jako na opravdové projížďce. Reaguje na hlas, a protože také mívá hlad, je třeba ho nakrmit jeho speciální dobrůtkou. Funguje na šest baterií typu D.

Cena: 4 990 Kč (pompo.cz)

Lego Creator Dino

Pomocí tohoto lega si můžete sami vytvořit chodícího dinosaura. Součástí balení je rádiové ovládání, dva motory a zvuková kostka. Set obsahuje 792 dílů a má tu výhodu, že pokud vás dinosaurus přestane bavit, můžete si ho přestavět na aligátora nebo pavouka. Skvělá hračka pro větší kluky.

Cena: 2 399 Kč (rodinkov.cz)

Kafe.cz zjistilo

Nej ze světa dinosaurů

  • Největší dinosaurus: Byl jím Sauropod Argentinosaurus, který měřil bezmála 50 metrů. Jeho krk tvořilo 18 krčních obratlů, každý s délkou asi 1,70 metrů.
  • Nejsilnější dinosaurus: Dravý Carcharodontosaurus. V bocích měl sice jen výšku 6 metrů, ale toto poměrně malé tělo bylo velmi svalnaté.
  • Dinosaurus s nejdelším ocasem: Nejdelší ocas mě Diplodocus. Měl 70 ocasních obratlů, dokázal se s ním pěkně ohánět jako s bičem. Své nepřátele tak velmi rychle zneškodnil.
  • Dinosaurus s nejnebezpečnějším ocasem: Nejnebezpečnější ocas měl Ankylosaurus, jehož ocas na konci vypadal jako palice a Stegosaurus, který jej měl posetý ostny.
  • Nejzubatější dinosaurus: Nejvíce zubů měl Lambeosaurus, a to 700 v několika řadách. Sloužily mu nejenom k rozmělnění potravy, ale také k obraně proti nepřátelům.
  • Dinosaurus s nejdelšími zuby: Carcharodontosaurus. Jeho zuby měřily až 20 cm! Jeho příbuzný Theropod Tyrannosaurus rex měl podobně velké zuby. Když se to spojilo ještě s enormně vyvinutou čelistí, dosahoval stisk jeho zubů síly skoro 4 tuny.
  • Nejchytřejší dinosaurus: Malý dravý Saurornithoides a Troodon. K velikosti svého těla měl i poměrně velký mozek.
  • Nejhloupější dinosaurus: Tím byl naopak Stegosaurus s mozkem velkým asi jako vlašský ořech.
  • Nejpomalejší dinosaurus: Těmi byli Sauropodi (dlouhokrká zvířata), kteří byli asi 50 metrů dlouzí, stejně jako Brachiosauři. Se svýma sloupkovitýma nohama se velmi namáhavě pohybovali rychlostí 3 až 5 km za hodinu.
  • Nejrychlejší dinosaurus: Za toho je považován Coelophysis. Při své délce těla přes tři metry dokázal vyvinout rychlost až 60 km v hodinu.
  • Dinosaurus s nejdelšími drápy: Therizinosaurus. Jeho drápy měřily asi 60 cm a délka předních končetin byla 2,50 m.
  • Dinosaurus s nejnebezpečnějšími drápy: To byl Dromaeosaurus. Tělem jeho nepřítele dokázaly projet jako dýka. Největší Dromaeosaurové měli průměr drápů něco kolem 40 cm.