Ačkoliv je v České republice možnost pojmenovat své dítě regulována zákonem, je dnes velice pestrý výběr jmen. Ke slovu se dostávají i jména zahraniční, zvláště v případě, že je jeden z rodičů cizinec. Budoucí rodiče mají k dispozici i knihu Jak se bude vaše dítě jmenovat, kterou sestavila lingvistka Miloslava Knappová. Její první varianta vyšla už na konci 70. let a jen po roce 1989 vyšlo dalších šest doplněných a rozšířených vydání, což jasně dokazuje značnou oblibu této publikace mezi nastávajícími rodiči. Její autorka působí i jako soudní znalkyně, právě ve sporných případech, kdy si matrika není jistá, zda může požadované jméno novorozence zapsat.

Stejně jako cokoliv jiného i jména podléhají módě. Po listopadu 1989 se znovu začala hojně dávat jména, která byla v 70. a 80. letech považovaná za jména pro starší generaci, jako například dívčí Anna, Marie, Rozálie nebo chlapecká Matěj, Antonín, Václav nebo Vojtěch. Zároveň se pozornost mnohých rodičů zaměřila i na nově dostupnou oblast Západu, a výsledkem byla vzrůstající popularita jmen jako Jessica, Samantha, Vanessa nebo Kevin. Na těchto jménech, zcela běžných v anglicky mluvících zemích, není nic špatného, ovšem je nutné brát v úvahu příjmení, které bude dítě nosit. Kevin Smetáček nebo Jessica Kohoutková mohou vzbudit spíš nežádoucí pozornost a posměšky. Stejně tak volbu jména ovlivnily tehdy vysílané jihoamerické telenovely a americké seriály, takže se urodily Milagros, Mercedes či Pamely.

V touze po originalitě jsou však někteří rodiče ochotní zajít opravdu daleko. V posledních letech se objevila jména jako Sisi, Madonna Mia, Elektra pro dívky a pro chlapce Leonardo, Fernando, Dexter nebo Anakin. Někdy se rodiče drží klasiky, ovšem v neobvyklém zápisu, takže ze Zdeňky je rázem Zdeňňka – tuto neobvyklou formu se rodiče snažili zdůvodnit tím, že jim numeroložka řekla, že to příznivě ovlivní život dítěte.

Takové excesy jako Análie nebo Investice ale naštěstí nebyly zapsány, za což děti jistě budou zpětně vděčné, protože život s takovým pojmenováním by nebyl žádný med. Výběr jména Investice zdůvodnil otec dcerky tím, že dítě je přece investice. Nicméně na matrice s touto teorií nepochodil, což podpořila i již zmiňovaná Miloslava Knappová. Análie poněkud paradoxně neprošla díky pravopisu, protože varianta s dvěma n či Analia by mohla být zapsána. Její nositelka by pak ale jistě zažila ve škole perné chvilky.

Rodiče chlapečka Ferrariho ale na matrice nakonec uspěli, stejně jako s druhým synem Armandem. Jak žít s neobvyklým jménem, by se mohli oba bratři poradit s Winnetouem Milenkem, dnes již padesátníkem, jehož jméno kdysi prosadili jeho sourozenci, protože milovali mayovky s hrdinným náčelníkem Apačů. Stejné jméno dnes nosí i jeho vnuk, čímž byla započata vskutku nevšední rodinná tradice.

Touha po originálním pojmenování potomka je přirozená a pochopitelná, ale rodiče by měli opravdu důkladně zvážit, jak jméno působí v českém prostředí, případně jak ladí s českým příjmením, jestli si přímo neříká o posměšné komentáře nebo hanlivé zkomolení. Také, zda se nejedná o módní vlnu, takže místo originality bude ve třídě pět Milagros, jejichž maminky milovaly telenovelu Divoký anděl. Každopádně pečlivé promyšlení jména pro potomky se vyplatí, už kvůli nim samotným.