Jednoduchým nástrojem, jak zpestřit party, je hudba. Než ale spustíme tlačítko ON na přehrávači, měli bychom mít prvořadě na paměti ohleduplnost k sousedům. Dalším vykřičníkem před spuštěním je výběr muziky. Hudba je na party pouze kulisou, není tudíž potřeba všem ostatním demonstrovat svůj vkus a kuriózní kousky ze své sbírky CD. Přednost by měly dostat ty nahrávky, které splňují požadavek na obecnou přijatelnost a které vytvářejí poklidnou atmosféru. Pokud se odvážnější hosté chtějí oddávat tanci, měli bychom jim zajistit nejen vhodnou hudební produkci, ale také dostatečný prostor. A nezapomínejte držet hlasitost v mezích přijatelných nejen pro sousedy, ale také i pro ostatní účastníky grilování.

Venkovní prostor vybízí ale i k dalším aktivitám, než je pouze pasivní poslech hudby, popřípadě vlnění se v rytmu. Příjemným rozptýlením, které nevyžaduje delší přípravu, ani náročnou výbavu, je například hra petanque.

Pentanque k nám přišel z Francie, a protože jsou Češi hravý národ, tak si zde získal mnoho příznivců. Přestože největší petanqueová mánie u nás vrcholila v 90. letech minulého století, tak se přesto v českých luzích a hájích najde dost nadšenců, kteří si tento odpočinkový sport rádi zahrají. Základem hry je naházet své koule co nejblíže k malé kuličce, tzv. košonku. Petanque hrají družstva nebo jednotlivci, podle toho, kolik se přihlásí zájemců. Hra, přestože originální základem petanqueových hřišť je rovná plocha s udusanou hlínou či s písčitým povrchem, nevyžaduje žádný speciální terén a může se hrát i na travnatých plochách.

Další oblíbenou „travní“ hrou je kroket. Pochází původně z britských ostrovů a její princip spočívá v tom, že se hráči vybavení speciálními dřevenými palicemi snaží se svojí dřevěnou koulí projet co nejrychleji dráhu vymezenou několika brankami. Pokud jste vy nebo vaši hosté hraví, určitě kroket na party oceníte. Nevýhodou je ale poměrně vysoká pořizovací cena sady hracích pomůcek i omezený počet hráčů (4 až 6 lidí).

Provozování dalších zábavných her, které mohou ozvláštnit odpoledne či podvečer u grilu, je rovněž závislé na dostupné výbavě. Podle té se na gril party mohou hrát šipky, kuželky nebo frisbee. Výběr už záleží jen a jen na aktivitě a chuti hostitelů i hostů!