Jak vzniká kašel?

Obvykle nepochází z průdušek, ale z horních cest dýchacích. Ve většině případů ho má na svědomí akutní virová infekce, která zanítí sliznici v nose, vedlejších dutinách, jícnu a hrtanu. Následkem je suchý dráždivý kašel. Někdy můžeme po třech až čtyřech dnech vykašlávat trochu hlenu, který je většinou bezbarvý až bělavý, ale může být také zabarven do žluto-zelena.

Může za kašel počasí?

Za sychravého počasí člověk snadno chytí viry kašle. Sliznice horních cest dýchacích se ochladí a je hůře prokrvená. Během nevlídných dnů je nejlepší uvázat si přes ústa a nos ochrannou šálu.

Co dělat, pokud dostanete kašel?

Máte-li dráždivý kašel, poraďte se s odborníkem v lékárně a kupte si příslušný sirup, kapky, pastilky nebo šumivé tabletky. Léky existují buď na rostlinné nebo syntetické bázi. Mezi osvědčené léčivé rostliny patří břečťan, tymián, kapská pelargónie a petrklíč. Blahodárné je inhalovat éterické oleje.

Jak je to u alergiků?

Alergici mají zvýšené riziko nachlazení a chycení kašle. Kdo reaguje prudce na pyl, sotva v zimě těmito problémy trpí. Jiné je to však u jedinců, kteří jsou alergičtí na zvířecí srst či plísně. Kdo je tedy v kontaktu se svým osobním nepřítelem, otéká mu nos. V tomto stádiu je sliznice virům obzvláště otevřená.

Jak je to s kuřáky?

Kuřáci jsou obzvláště náchylní ke kašli. Nefunguje u nich samočistění dýchacích cest. Kromě toho v jejich případě trvá infekce déle.

Tip Kafe.cz

Použijte nachlazení jako dobrý důvod pro skoncování s tímto zlozvykem a už nikdy nezačínejte znovu.

Kdy bych měla jít k lékaři?

K lékaři byste měla jít, pokud se kašel nezačne zlepšovat do 8, maximálně 14 dnů a vy se cítíte opravdu mizerně. Nestává se to sice často, ale kašel by se mohl rozšířit až na průdušky.

Jak mám kašli předcházet?

Nejlepší prevencí je dobrá hygiena. Myjte si často ruce a nesahejte si do obličeje. Viry by se vám tak mohly snadno dostat do úst, nosu či oční sliznice. Neobjímejte se s nachlazenými přáteli. Nekašlete či nekýchejte do dlaně, ale do rukávu. Pokud máte vy či váš partner kašel, měla byste dbát na čistotu ložnice. Pokud spíte v jedné místnosti s nachlazeným jedincem, je 70 % až 80 % pravděpodobnost, že se od něj nakazíte. Pokud také onemocníte, měla byste se vyléčit doma, abyste nenakazila všechny okolo sebe.

Čím vyzrát na kašel

Babské rady proti kašli

Proti kašli

Smíchat 1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 lžičku másla a 1 lžíci medu a vypít.

Na kašel

Převaříme mléko. Do hrnku dáme třetinu Vincentky, kterou zahřejeme, ale ne na více než na 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme teplé.

Na dráždivý kašel

Vyloupeme 12 vlašských ořechů a namočíme je do půl litru vody. Necháme louhovat 4 hod., potom ještě půl hodiny vaříme a dolíváme, aby bylo pořád půl litru vody. Pijeme 3 šálky sla-zené medem denně. Po dvou dnech začnete odkašlávat.