1. Když nebudu jíst, zhubnu rychle

Ano, zhubnete. Ovšem nikoliv tuk, ale svalovou hmotu. Budete se cítit slabá, díky nedostatku energie podrážděná, nebude vám dobře. Pro tělo takové hubnutí představuje velký stres, a tak se mu odborníci radí vyhnout. Jednodenní půst, kdy budete jen pít, vám neublíží, ale déle hladovku nedržte. Zhorší se celulitida (právě díky úbytku svalové hmoty), navíc jakmile se pak najíte, dostaví se jo-jo efekt a kila budete mít zpět dříve, než se nadějete.

Tip KAFE.cz: Raději jezte pravidelně pětkrát denně v menších dávkách. Omezte přílohy, zvyšte přísun ovoce a zeleniny, dostatečně pijte. Dopřejte si více pohybu. Uvidíte, že váha půjde dolů bez zbytečného hladovění.

Věděli jste, že:

  • Šest z deseti žen o Vánocích přibere dva až tři kilogramy.
  • 64 % žen je přesvědčeno, že po svátcích začne hubnout. O to se však nakonec pokusí jen 7 % z nich.

2. Po »light« potravinách se hubne

Omyl! Označení »light« neznamená, že je potravina dietní a můžete jí sníst, kolik chcete. Většinou dává najevo, že má snížený obsah tuku. Jenže díky tomu zase obsahuje více cukru nebo jiných přidaných látek (např. želatina, škrob apod.). Neznamená to tedy, že byste tím, že budete jíst pouze výrobky »light«, zhubla. Nebezpečí tkví i v tom, že máme tendenci sníst takto označených věcí více – máme totiž pocit, že jde o dietu, a tak to nevadí.

Tip KAFE.cz: Vždy pozorně čtěte etikety a dívejte se na složení výrobku. Označení »light« nemusí ukazovat jen na menší množství tuku, ale například u nápojů může dávat najevo, že je cukr nahrazen umělými sladidly.

3. Zhubnu, když nebudu jíst po 17. hodině

Není to zcela pravda. Podle odborníků je důležité nejíst čtyři hodiny předtím, než jdete spát. Pokud se tedy do postele dostanete o půlnoci, můžete si dopřát jídlo v osm hodin večer. Naopak pokud chodíte spát v devět, měla byste poslední jídlo v 17 hodin dodržet. Večeře by však neměla být těžká, zvláště pokud ji jíte později. Udělejte si zeleninový salát – pochutnáte si a tělu dodáte vitaminy.

4. Alkohol mi při hubnutí neublíží

Omyl. Alkohol obsahuje zbytečné prázdné kalorie. Tělu nedodá žádné živiny, ale jeho kalorická hodnota je vysoká. Navíc vyšší množství alkoholu (u žen stačí více než 2 dcl vína) hubnutí výrazně zpomalí, nebo dokonce zastaví. I taková sklenka předvánočního svařeného vína obsahuje také dost cukru a zhruba 210 kalorií. Přísun alkoholu tedy rozhodně omezte. Pokud si ho nedokážete odepřít, dejte si vinný střik.

KAFE.cz zjistilo: Velmi kalorické jsou i sladké likéry. Jedna sklenička oblíbeného vánočního nápoje – vaječného koňaku – obsahuje až 325 kalorií.

5. Koupím si prášky na hubnutí a kila půjdou dolů

Nikoliv. Některé tablety mohou hubnutí podpořit, ale to neznamená, že byste jen jedla prášky, nezměnila jídelníček, nehýbala se a přitom ztrácela přebytečná kila. Aby byly tablety účinné, je třeba změnit stravování a přidat dostatek pohybu. Samy o sobě vám ke shazování kilogramů nepomohou.