Vědci je odborně nazývají ANTS (z anglického Automatic Negative Thoughts), tedy Automatické negativní myšlenky. Pronásledují vás všude a pokud se nenaučíte, jak je včas zarazit, mohou vám ničit život.

Mohlo by vás také zajímat: 12 kroků ke šťastnějšímu životu nebo Kde na světě jsou lidé nejšťastnější?

Myslíte negativně, nebudete zdraví

Negativní myšlenky jsou velmi zrádné a ani ti nejotrlejší jedinci se jim snadno neubrání. Neustálé záporné myšlení, stejně jako pochyby o sobě, umí kazit život víc, než si uvědomujeme. Lékaři jsou nyní dokonce přesvědčeni, že podobně jako když se ocitnete v rozpacích a díky tomu se červenáte, reagují tělo na negativní myšlenky zdravotními problémy, zhoršenou kvalitou pleti i celkovým strádáním.

Myšlenky, které vás užírají

Pokud si neustále budete říkat, že jste škaredá, tlustá a nikomu se nelíbíte, zvýší se produkce stresového hormonu v mozku, který pak zaútočí na vaše zdraví a odrazí se i na stavu vaší pleti… Zkrátka pokud si negativní myšlenky připustíte, začnou vás užírat.

  • Existuje ale možnost, jak se jim bránit – obrátit vše v pozitivum, najít takové myšlenky, které ty negativní odeženou a zničí.

Nejčastější negativní myšlenky a jak na ně

1. Všechno, nebo nic

Toto černobílé myšlení je docela nebezpečné. Nutí vás k tomu myslet si, že existuje jen to dobré, nebo to špatné a nic mezi tím. Například když zameškáte hodinu v posilovně, začne vás užírat myšlenka, že nemáte žádnou disciplínu, budete tlustá a jste zkrátka k nepoužití.
Jak s tím bojovat: Zkuste sama sebe přesvědčit, že jedno klopýtnutí neznamená, že byste musela všechno vzdát. Pokud jste vynechala den v posilovně, zajděte tam ten následující a je to.

2. Nikdy

Pokud si stále říkáte, že nikdy nezhubnete, nikdy nebudete v ničem dobrá, nikdy nebudete hezká či bohatá, tak máte zaděláno spíš na deprese než na úspěšný život. Takovéto myšlenky si rozhodně nepřipouštějte!
Jak s tím bojovat: Zapomeňte na slovo nikdy – zkuste je prostě vůbec nepoužívat. Jakmile se podobná myšlenka objeví, okamžitě ji zaplašte.

3. Vina

Užíráte se myšlenkami, že všechno je vaše vina? Nemáte vysoké vzdělání, protože jste hloupá, nemáte dobrou práci, protože nic neumíte, a už vůbec nemáte vysněného partnera, protože jste škaredá? Tak na to ihned zapomeňte.
Jak s tím bojovat: V žádném případě si nesmíte připustit pocit viny. Jakmile se objeví, pryč s ním! Zkuste se rozptýlit nějakou příjemnou činností nebo zavzpomínat na něco krásného, co jste zažila.

4. Poražená

Pokud sebe sama stále vidíte v pozici poraženého a pořád si říkáte, že nemůžete být v ničem dobrá a zvítězit, protože máte ve všem smůlu, jste na nejlepší cestě do blázince..
Jak s tím bojovat: Přestaňte se škatulkováním a netvařte se jako ublížená oběť. V životě to tak prostě chodí, že jednou jste dole, jindy nahoře.

5. Čtení myšlenek

Když se na vás někdo podívá, je vám to hned jasné: ,,Dívá se mi na zadek, vidí, jak jsem tlustá,“ říkáte si. Ale ruku na srdce – copak jste nějaká jasnovidka, abyste uměla číst myšlenky? Nemůžete přece vědět, co se dotyčnému honí hlavou, tak proč jste se vším hned hotová?
Jak s tím bojovat: Uvědomte si, že pokud se někdo dívá vaším směrem, vůbec to neznamená, že se dívá na vás, nebo že vás dokonce soudí. A pokud ano, třeba se mu na vás něco líbí! Zkuste raději přijít na to, co pěkného na vás je, a to zdůrazněte.

Přečtěte si také: Depka, nebo deprese? Rozeznejte příznaky