Vyslechněte ho

Možná se vám tato rada bude zdát divná, když svého kolegu nemůžete v práci vystát, ale napadlo vás někdy, že negativní myšlenky třeba opakuje jen proto, že má pocit, že jej vůbec nikdo neposlouchá? Zkuste ho proto jednou opravdu vyslechnout a promluvit si s ním. Možná tak získá pocit, že není všem lhostejný a lépe ho to naladí.

Poraďte mu

Zkuste se zamyslet nad tím, zda má váš kolega či kolegyně opravdový důvod ke svému negativnímu postoji. Pokud ano, nabídněte mu pomoc. Třeba se tak chová jen proto, že je práce nad jeho síly, nebo si s něčím neví rady. Ale pozor, musíte si stanovit limity. Nesmí se z vás stát jeho psycholog, anebo zpovědní vrba. Zkuste jej při řešení problému odkázat na vhodnou literaturu, semináře, případně mu předejte kontakt na psychologa. Pomáhejte, ale v rozumných mezích.

Stanovte si hranice

Kromě lidí, kteří jsou negativně naladěni proto, že si s něčím neví rady, anebo mají osobní problém, však existují notoričtí stěžovači. Nejde jim o pomoc, ani o radu, jen prostě hledají někoho, komu by neustále dokola mohli vyprávět o svých problémech. Pokud váš kolega patří mezi ně, vyslechněte ho, ale jen jednou. Jasně mu dejte najevo, že v práci máte jiné starosti, než jeho věčné nářky a že si nepřejete, aby vás jimi obtěžoval. Jinak z vás vysaje veškerou energie a kus negativního na vás ještě přenese. S takovýmto člověkem zkuste trávit co nejméně času.

Upozorněte na něho

Pokud vše selže, vy se s negativně naladěným kolegou nedomluvíte a musíte s ním být v častém kontaktu, pak je tu jediné řešení – promluvte si o tomto problému s vaším nadřízeným, anebo s personálním šéfem, kteří by situaci měli řešit. Většina organizací je založena na týmové práci a negativní lidé ji dokáží pěkně nabourat. Když nezmůžete nic vy, váš šéf to dokázat může – třeba vám pomůže tím, že negativního kolegu přesídlí do jiné místnosti, anebo mu najde pozici, ve které bude šťastnější.

KAFE.cz zjistilo: Pět nejčastější důvodů, proč lidé myslí negativně

Ve Spojených státech amerických a v Kanadě nedávno proběhla velká studie, která se zabývala právě problémem, proč lidé v práci myslí negativně. Odborníci sestavili tabulku těchto pěti důvodů:

  • Přílišné vytížení v práci.
  • Pochybnosti o tom, zda šéf firmu vede správným směrem.
  • Strach z budoucnosti, prodloužení smlouvy, nejistota stálého příjmu.
  • Nedostatek zajímavých úkolů, nuda na pracovišti.
  • Nedostatek uznání, malé nebo žádné ohodnocení pracovních úspěchů.

Máte v práci negativního kolegu či kolegyni? Napište nám své zkušenosti!