Aktuální vědecké studie ukazují, že více než polovině lidí chybí vitamin D. Lidem v civilizovaných zemích, Česko nevyjímaje, chybí vitamin D překvapivě i na jaře a v létě. Jeho nedostatek v těle tak kromě jiného způsobuje například řídnutí kostí, které může vyústit v osteoporózu, a tím i v bolesti pohybového aparátu. U dětí zase hrozí kvůli nedostatku „déčka“, vápníku a fosfátů velké problémy ve vývoji jejich pohybového ústrojí.

Stojí za tím práce v kanceláři

A nejenom ta. Vitamin D je jediný vitamin, který si naše tělo syntetizuje prostřednictvím slunečního UV záření. V současné době není výjimkou jeho nedostatek ani na jaře a v létě. „Lidé daleko více pracují v uzavřených místnostech, kam se sluneční světlo nedostane. Trávíme stále více času zavření doma a když už jdeme ven, nezapomeneme se předem důkladně namazat opalovacími krémy s vysokými UV faktory, abychom tak předcházeli obávané rakovině kůže. Ani na jaře a v létě tak nevystavujeme svoji pokožku slunečním paprskům bez ochrany a nevědomky tak bráníme tvorbě vitaminu D v našem organismu,“ vysvětluje lékařka Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Imunita a nedostatek „déčka“

Nové studie vědců v Kodani odhalily, že vitamín D je v podstatě jakýmsi aktivátorem imunitního systému v našem těle. S tím souvisí i výsledky další studie, tentokrát od amerických vědců, kteří zkoumali onemocnění chřipkou u dětí. „Skupina, v níž děti braly v chřipkovém období vitamín D, měla o 43 % méně nakažených případů než ve skupině dětí, které braly pouze placebo. Tu samou studii provedli vědci i se skupinou mongolských školáků. Zde bylo ve skupině dětí, které pravidelně braly vitamin D, dokonce o 50 % méně nakažených chřipkou, než ve skupině, kde děti braly placebo,“ říká MUDr. Michaela Tomanová s odvoláním na výsledky zahraničních studií.

Stačí 15 minut na slunci

Z americké studie provedené v roce 2010 vyplývá, že až 59 % světové populace má nedostatek vitaminu D a dokonce 25 % z této populace trpí extrémně nízkou úrovní vitaminu D. Jeho získání je přitom velmi snadné, naše tělo si jej vytváří přirozenou cestou pouze pobytem na slunci. „Pro normální typ pleti stačí pobyt asi 10 – 15 minut na slunci denně bez opalovacích přípravků. Tato doba není pro náš organizmus nebezpečná z hlediska například rakoviny kůže nebo případného spálení nechráněné pokožky. Zároveň by měla být dostatečná pro přirozenou tvorbu vitamínu D,“ uzavírá Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.