Proč cvičit doma, a ne v posilovně?

Důvody jsou různé. Někomu nezbývá na návštěvu posilovny čas, dalšímu nedělá dobře cvičení před cizími lidmi. Jistě, v domácnosti zřejmě nebudete mít takové množství strojů, ovšem stále si můžete vybudovat prostor, ve kterém bez problémů procvičíte všechny partie. Navíc nebudete nijak omezování otevírací dobou posiloven, nebudete muset cestovat přes půl města, a naopak budete mít naprosté soukromí. Nezmínit přitom nemůžeme ani finanční úsporu. Pořízení vybavení sice něco stojí, ovšem Češi utratí ročně ve fitness centrech stovky milionů korun. Ano, tolik!

Tip: domácí cvičení můžete pochopitelně skloubit i s cvičením v přírodě. Nemusíte se tedy nutně omezovat na uzavřené prostory.

Kde si veškeré vybavení pořídit?

Pro vybavení domácí posilovny se samozřejmě můžete vydat do řady kamenných obchodů. Aktuálně ovšem vlastně ani nemusíte nikam chodit. Veškeré zařízení totiž lze pořídit i v některém z e-shopů, a to často mnohem levněji. Využijete-li např. slevový kupon na Alza.cz, finanční úspora může být příjemným bonusem. A nebudete pochopitelně nakupovat ani „zajíce v pytli". Kvalitní internetové obchody totiž mají na svých webech podrobné popisy jednotlivých produktů a navíc je možné nalézt i recenze spokojených či nespokojených zákazníků.

Tip: pokud chcete na internetu nakupovat levněji, můžete využít služeb takových webů jako je Kuponer.cz, na kterých naleznete slevové akce mnoha e-shopů pěkně pohromadě.

Jaké vybavení si koupit do domácí posilovny?

V současné době si lze do domácí posilovny pořídit obrovské množství náčiní, takže v tomto ohledu nejste prakticky ničím limitováni. Na druhou stranu pokud nebydlíte v paláci, budete s největší pravděpodobností poněkud omezováni prostorem, který je možné na cvičení vymezit. Níže se tedy zaměříme především na vybavení, jež patří mezi úplně nejzákladnější. Jaké to je?

  • Posilovací lavice. Jedna z nejdůležitějších věcí pro cviky vsedě a vleže. Nezáleží totiž pouze na tom s čím cvičíte, ale zejména jak cvičíte. Hlavně výškově nastavitelné lavice jsou zárukou toho, že procvičíte jednotlivé tělesné partie opravdu důkladně a zároveň komplexně.
  • Jednoruční a obouruční činky. Opět naprostý základ. Pro úplné začátečníky asi postačí jednoruční činky, ovšem později doporučujeme pořídit i činku obouruční. Buď jak buď, ideálně byste doma měli mít tzv. nakládací činky, u nichž lze zvyšovat zátěž přidáváním dalších a dalších závaží. Ty vám totiž vydrží daleko déle.
  • Posilovací věž. Chcete-li doma cvičit komplexně všechny partie, můžete zvážit i pořízení posilovací věže. To je sice na jednu stranu už poněkud dražší zařízení, k jehož umístění navíc budete potřebovat dostatečný prostor, nicméně zase vám umožní procvičit skutečně celé tělo, aniž byste potřebovali ještě hromadu dalšího náčiní.
  • Další vybavení pro domácí posilovnu. Ke cvičení se vám bude možná hodit také hrazda na shyby, madla na kliky anebo stále populárnější kettlebelly, tedy koule s plochým dnem a madlem, které umožňují některé speciální cviky. Máte-li navíc k dispozici hodně peněz a prostoru, koupit si můžete i rotoped, běžecký pás či veslovací trenažér, ale to už není nezbytně nutné.

Tip na závěr: pokud naopak dostatek peněz a prostoru nemáte, můžete doma začít klidně cvičit s vlastní váhou, tedy dělat např. kliky či dřepy, což je vhodné především pro začátečníky.