Pradávné obrovské kameny na středomořské Korsice sice nejsou zdaleka tak známé jako ty v britském Stonehenge, ve francouzské Bretani nebo na Velikonočních ostrovech v Tichomoří - přesto za nimi nijak nezaostávají.

Jen je turisté zatím moc neobjevili a záhadologové jimi nejsou dostatečně posedlí…

To neznamená, že by se o nich ve vědeckých a archeologických kruzích nevědělo. Mnoho badatelů už je zkoumalo. Dokonce mají svá jména a traduje se kolem nich spousta příběhů.

Nejznámější korsickou megalitickou lokalitou je Filitosa. První opracované stély našel majitel pozemků na březích říčky Taravo roku 1946 a o 10 let později tu rozběhl výzkum archeolog Roger Grosjean.

Z jeho zápisků víme, že první lidé se na tomto místě usadili už asi 6 000 let př. n. l. Až o 3 000 let později však začala tato společnost pořádně prosperovat a právě do této doby pravděpodobně spadá vznik zdejších dolmenů a menhirů.

Kamenní strážci božského ostrova

Nepříjemné mrazení v zádech pocítíte hned u vstupu do komplexu, protože zde stojí několik metrů vysoká kamenná stéla z tvrdé červené žuly.

Evidentně se jedná o postavu bojovníka, který se opírá o dlouhý meč, další kratší zbraň má po boku a s velmi přísným obličejem shlíží na kolemjdoucí.

Není tady však jedinou takovou postavou – další kamenné bojovníky potkáváte mezi zdmi z obrovských balvanů vytvářejících dojem důmyslného bludiště.

To tady ostatně rovněž nechybí: v podobě velké narudlé skály připomínající obrovský plamen. Uvnitř jsou však tak malé místnůstky, že by je nemohli normálně obývat lidé. Že by se jednalo o útočiště bohů?

Rozluštíte záhadu?

O tom, kdo a proč toto místo a zejména kamenné podobizny vytvořil, panuje hned několik hypotéz. Někteří badatelé v nich vidí falické symboly a soudí, že jednalo o modly kultu plodnosti, jenž byl v té době ve Středomoří uctíván.

Podle jejich objevitele Rogera Grosjeana měly mít spíše zastrašující účinek. „Na hlavách některých se nacházejí otvory, v nichž nejspíš byly upevněny rohy, nebo v noci také možná pochodně, které měly nepřátele odradit od nájezdů,“ stojí ve studii slavného archeologa.

Ať už to bylo jakkoli, místo rozhodně stojí za návštěvu a třeba se záhada podaří rozluštit právě vám. A pokud stojíte o trochu rozjímání v klidu, máme pro vás ještě jeden tip: zastavte se v místě zvaném Cauria, o němž mnoho turistů neví.

Zdejší sochy jsou ještě starší a stojí tu i obrovský dolmen zvaný Ďáblova kovadlina, který snad kdysi byl obávanou hrobkou.

Čtěte také: