„Jakmile jsem nějakého pavouka uviděla, zpanikařila jsem, rozbušilo se mi šíleně srdce a nedokázala jsem ze sebe vydat ani hlásku. Kdyby po mně někdo chtěl, abych se ho dotkla, asi bych to nepřežila,“ popisuje Ivana Švojnová stavy, do nichž se dostávala ještě před pěti lety při pouhém pohledu na osminohé živočichy. Jako mávnutím proutku se ale dokázala své arachnofobie zbavit. Jak?

„Dozvěděla jsem se o metodě spočívající v tom, že pokaždé, když si na pavouka vzpomenete, začnete si opakovat, že je neškodný a hodný. Musíte se na svá slova plně soustředit a postupně se začnou ve vaší hlavě ozývat jakoby jiným silným hlasem. Po pěti minutách zavřete oči, představíte si tohoto tvora, jak nejlépe dokážete, a pak mu zdrobnělinami přiřadíte nejrůznější dobré vlastnosti. Já ho nazývala zbavovatel škodlivého hmyzu, ochraňovatel štěstíčka…“ svěřuje se Ivana Švojnová.

V další fázi si pavouka představíte v animované podobě. „Možná to zní divně, ale skutečně to pomáhá – změníte tak totiž jeho podobu v něco mnohem milejšího. Pak si s ním můžete bez obav vyříkat, proč se ho bojíte, a po určité době najednou pocítíte, že strach je pryč. Pavouka do ruky třeba nikdy nechytíte, ale fobie zmizí,“ radí Ivana Švojnová.

Pavouky milujeme

Sama ovšem zašla mnohem dál. „Začala jsem se o tato zvířata zajímat a zjistila jsem, že v minulosti je jako bohy uctívali jak staří Egypťané, tak třeba Aztékové.

V Americe dokonce existuje novodobý pavoučí kult, jehož členové tyto tvory chrání, a čím je prý v jejich bytech více pavučin, tím jsou šťastnější,“ usmívá se Ivana Švojnová s tím, že neví, nakolik se do organizace zcela zištně přidávají ti, kteří nemají čas uklízet…

Pravda ovšem je, že ještě naše babičky pavučiny jen tak nahodile nevymetaly a dokonce do nich dobrovolně vstupovaly! Věřily totiž, že kdo tak učiní, toho čeká seznámení s člověkem, který se mu stane výjimečným přítelem.

Přítomnost pavouků byla vůbec považována za pozitivní, protože měli do domu nosit peníze. Takže pozor při vyhazování těchto dnes nezvaných hostů z příbytku: mohli by si s sebou odnést všechny vaše poklady a nechat vám jen obtížné mouchy!