V naší republice najdeme spoustu zookoutků v městských parcích, lesích nebo na zámcích.

Název zoologická zahrada nebo zoo smí u nás používat jen zařízení, které splní kritéria zákona o zoologických zahradách. Komise Ministerstva životního prostředí zkoumá kvalitu chovatelských zařízení, odbornou způsobilost zaměstnanců i to, jak firmaplní všechny úkoly dnes na zoologické zahrady kladené.

Nejde jen o sbírku zvířat, musí v přiměřené míře ekologicky vzdělávat veřejnost, pomáhat při záchraně ohrožených druhů, podílet se na výzkumu a spolupracovat s jinými zoo.

Proč je navštívit?

Velké zoo závislé na požadavcích zřizovatele si nemůžou dovolit příliš úzkou specializaci. Právě tady je prostor pro malá zařízení, jak dosvědčuje příklad prosperujícího Mořského světa, Farmy Ara nebo unikátní protivínské krokodýlí zoo.

Jako svou pobočku zoo otevřela Zoologické muzeum přímo na protivínském náměstí. Nejmladší v Čechách je Zoopark Zájezd. Areál vznikal v posledních třech letech a v nejbližší době se bude ještě zvětšovat. Esteticky působivou zoo s opravdu pestrou nabídkou opic, šelem a dalších exotů vyhledávají turisté jako doplněk návštěvy Lidic a Buštěhradu nebo v rámci cyklovýletu po okolí hradu Okoř.

Nové české zoo se musejí obejít bez možnosti levných nákupů krmiv ve velkém, bez marketingových a PR manažerů i bez celebrit křtících mláďata. Nenajdete tu rozlehlé výběhy hrazené příkopem. Zato zde zblízka a v klidu uvidíte přirozeně se chovající zvířata, jimž nic nechybí, a setkáte se s lidmi, kteří se o ně odborně a s láskou starají..