Ještě, než to všechno vypukne, jsme se zajeli podívat, kde se budou velké proměny odehrávat a co naše tři pacientky čeká.

Nemocnice?

Všechny operace budou probíhat v Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny. V kompletně zrekonstruované, kdysi slavné gynekologicko-porodnické klinice, na ploše 3500 m2, se tato klinika stala jedním z největších soukromých zařízení pro estetickou medicínu a dlouhověkost ve střední Evropě. Cestou do Asklepionu jsem přeci jen neměla příliš příjemný pocit, protože neosobní a sterilní prostředí nemocnic mi nahání hrůzu. Takže jsem málem ani netrefila. Stojím před historickou budovou v Londýnské ulici v centru Prahy a zvenku nic nenasvědčuje, že by šlo o zdravotnické zařízení; moje představa vykachličkovaných chodeb zalitých studeným světlem, utopených v nemocničním pachu desinfekce, se tedy zřejmě konat nebude.

Strach z neznámého

Zkusila jsem se vcítit do člověka, který sem přichází poprvé se svým problémem, vyplašený a se smíšenými pocity. Co ho čeká? Jaká vyšetření a zákroky bude muset absolvovat, aby se zbavil toho, co ho celý život trápí? Půjde to vůbec? Bude to bolet? Co když se mu vysmějí? Interiér kliniky je zařízen tak, abyste se už při příchodu uklidnili a ubezpečili, že tady se vám nikdo smát nebude, ani vás ukřičená sestra nenechá stát v koutě se slovy: ,,No, to si teda musíte počkat!“ Vstup připomíná spíše příjemný hotel – usměvavá recepční vás nasměruje, kam je potřeba a pokud potřebujete, ochotně vám poradí. Milé, ale jak se tady o vás postarají lékaři?

Pod jednou střechou

Průvodkyní po Asklepionu mi byla Anna Bielecká, tisková mluvčí kliniky. ,,Všechny zákroky probíhají zde v budově, jsou tu ordinace, dva operační sály vybavené špičkovou anesteziologickou jednotkou, která spolu s lékařem pacienta jednak ohlídá, jednak nedopustí, aby byl v narkóze déle, než je potřeba, zákrokový sál a lůžkové oddělení s třinácti lůžky, kde klienti leží několik hodin až několik dnů po zákroku,“ ukazuje mi Anna Bielecká a dodává: ,,Asklepion nabízí klientům komplexní pohled na jejich problém či přání. To je velmi důležité, protože pokud je něco trápí, není řešením odstranit jen příznaky, ale především příčinu. Díky mnoha lékařským oborům, které zde jsou soustředěny pod jednou střechou, máme možnost dávat problémy do souvislostí a klientovi pomoci skutečně trvale,“ vysvětluje.

Jak je důležité míti vstřícného doktora

V pěti patrech, která procházíme, míjíme laserové centrum, dermatologii, plastickou chirurgii, stomatologii, ordinace dentálních hygienistek, cévní chirurgii, fyzioterapii, kosmetické kabiny a mnoho dalších specializovaných pracovišť. Opět se pokouším vžít do role člověka, kterého čeká operace a představuji si následující situaci: Musíte absolvovat řadu vyšetření, každé u jiného lékaře. Pobíháte zmateně po poliklinice, klepete na dveře s nápisem ,,NEKLEPAT!!!“, protože už nevíte, kde jinde se zeptat, čekáte celou věčnost a omlouváte se nevrlé sestře, která vás nakonec stejně odkáže do úplně jiné ordinace v budově na druhé straně areálu. Najednou si uvědomuji, jak je důležité, že všichni specialisté sídlí pod jednou střechou a personál se chová vstřícně. Nemusíte nikam běhat, nemusíte se nikoho o nic doprošovat, stačí se obrátit na recepční nebo kohokoli z personálu.

Nový začátek

Odcházím s dojmem, že nikdo nedokáže udělat z plastické operace příjemnou záležitost – jedná se často o složitý zákrok a tady přestává legrace. Ale je možné uklidnit zmateného a vystresovaného člověka vstřícným chováním a minimalizovat jeho obavy profesionálním přístupem. Tři ženy, jejichž příběhy jsme mohli sledovat v posledních měsících, zde v listopadu čekají tři zákroky. Z pohledu lékařů každodenní chléb, z pohledu našich výherkyň životní zlom. Jak nakonec vše dopadne? Na to, jak v Asklepionu probíhaly konzultace s lékaři a co se bude dít dál, se podíváme příště.