Šňůru koncertů, na nichž je Michael Jackson přítomen prostřednictvím záběrů na filmovém plátně, začali sourozenci Marlon, Jermaine, Tito a Jackie odmotávat v Kanadě.

„Můj bratr je teď v nebi. Ale jeho duch je tady s námi na scéně. Michael mi říkal, že by chtěl, abychom zase všichni zpívali. Chce, aby legenda žila dál,“ tvrdil v nedávném rozhovoru dnes 57letý Jermaine Jackson a hned dodal, že se na zkouškách několikrát rozplakal. „Jsem tak navyklý, že Michael stojí po mé pravici, pak Marlon, Jackie… Na to prázdné místo už si prostě nikdy nezvykneme.“

Turné nazvané Unity (Jednota) se zastaví také v newyorském sále Apollo Theater, odkud se skupina Jackson 5 v roce 1969 vydala díky vítězství v pěvecké soutěži na vrcholy hitparád. Z pětice talentovaných dětí se stal fenomén přelomu 60. a 70. let.

Výchova rákoskou

Jako to vlastně všechno začalo? V roce 1963 si chtěl otec Joe Jackson, jenž si všiml hudebního nadání svých potomků, přilepšit k nevysoké gáži dělníka v ocelárnách, z níž nebylo snadné uživit devítičlennou rodinu. Pozdější král popu Michael Jackson se narodil sedmý v pořadí a řady výnosného rodinného podniku rozšířil jako čtyřletý.

Bratři dostávali pořádně zabrat, do školy chodili nevyspalí (pokud už do ní vůbec přišli), protože tatík je kvůli vysokému honoráři nutil vystupovat ve striptýzových klubech a často je fyzicky trestal.

„Vyplácel jsem je rákoskou a páskem. Nikdy jsem ale žádného z nich nemlátil. Mlátit se dá jenom holí a tu jsem do ruky nebral,“ šokoval Joe svým názorem na výchovu.

Podpis s velkou nahrávací společností Motown po zmíněném vítězství v soutěži převrátil chlapcům i celé rodině život vzhůru nohama. Z rodné Indiany se přestěhovali do Kalifornie, obklopil je tým autorů, imagemakeři jim v reklamních kampaních ubrali na věku, aby byli ještě roztomilejší, a za jejich objevitelku uměle označili slavnou Dianu Rossovou. Kola šoubyznysu se roztočila na plné obrátky.

Michaelovo sólo

Manažeři si ovšem už na začátku 70. let všimli malého Michaela, který nad ostatními nápadně vynikal. První samostatné singly mu napsali v roce 1972, a když o sedm let později vydal debutové album Off the Wall, začala všechny zaměstnávat otázka, zda rodící se sólové hvězdě není rodinné angažmá už trochu těsné.

Jasná odpověď přišla v roce 1982 v podobě Jacksonovy triumfální desky Thriller. Po jejím vydání Michael opustil místo po boku svých sourozenců a ke spolupráci s nimi se vracel jen příležitostně.

Nyní se tedy opět všichni sešli v jedné show, třebaže Michael na bratry shlíží z výšky filmového plátna. Kdoví, zda zbývajícím členům zpívajícího klanu nezní v hlavách známé pohádkové: „Bratříčku, otřes se!“

Jackson 5

  • Skupina vystupovala rovněž pod názvy The Jackson Family nebo The Jacksons.
  • Členkami kapely se na čas staly také sestry La Toya a Janet.
  • V roce 1997 vstoupili do Rokenrolové síně slávy.