Iniciativa Vím, co jím společně s Ing. Petrem Havlíčkem a Dr. Karolínou Hlavatou to ale chtějí změnit. Videa vám ukážou, jak vybírat vhodné potraviny s ohledem na rizika, která z některých potravin mohou plynout. Také se zaměřují kromě jiného i na to nejdůležitější, a to ukázku výživových hodnot potravin.

Snídaňové cereálie a kaše

Už jste se někdy probírali v regálech s kašemi a cereáliemi a hledali to nejlepší, nejzdravější a nejdietnější? Je to těžké, že? Kdo by se vyznal ve všech těch nápisech light, bez přidaných cukrů, dietní a dalších a dál rozpoznal, které logo je pravdivé a které si výrobce zaplatil? Málokdo. Ale to teď změní odborníci na slovo vzatí, Petr Havlíček a Karolína Hlavatá v našem videu.

Kafe.cz říká:

V rámci Vím, co jím je u snídaňových cereálií sledován:

  • obsah přidaných cukrů
  • obsah vlákniny

Jak má vypadat vyvážená snídaně?

Správně velká snídaňová porce se u žen a mužů liší. Jak?

Běžná žena:
porce cereálií 50 g
ovoce
mléčný výrobek, zhruba 200 g polotučného bílého jogurtu nebo 250 ml mléka/zakysaného nápoje
Běžný muž:
porce cereálií 100 g
ovoce
mléčný výrobek, zhruba 350 – 400 ml mléka

CHYBA: Mnoho lidí dělá při přípravě snídaně chybu v tom, že si do misky vloží velkou porci cereálií, které zalijí malým množstvím mléka. Taková snídaně už není vyvážená, protože v ní chybí dostatek bílkovin.

Kafe.cz radí:

Jak na domácí müsli:
40 g ovesných vloček, přidáte hrstičku semínek, trochu oříšků a rozinek, k tomu pak 10 g kvalitní hořké čokolády

A co kaše?

K snídani si mnozí také připravují vařené obilné kaše, a to ovesné, jáhlové nebo pohankové. U výrobcem připravených obilných kaší je potřeba být velmi obezřetný, často totiž obsahují vysoký podíl přidaného cukru a značný podíl tuku. Logo Vím, co jím by mohlo být vaším průvodcem, protože zajistí optimální poměr živin. Kaše mívají nízký obsah bílkovin, je vhodné tedy přidat do hotové kaše lžíci tvarohu nebo sklenici mléka.

Mohlo by vás také zajímat: Proč máte kila navíc?

Jak správně připravit kaši nebo jak by měla vypadat „nesladká“ a další důležité informace uvidíte v našem videu. Tak dobrou chuť!

Zdroj: Youtube